IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарите са изнервени от собствената си свръхувереност

Инвеститорите все още не са сигурни какви са причините за сериозния спад на борсите миналата седмица – но теории има в изобилие

07:42 | 01.08.24 г.
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Често най-страшното нещо на пазарите е срив без причина.

Хората все още не са сигурни коя е точната причина за срива през октомври 1987 г. например. А когато технологичният индекс Nasdaq отчете 10-процентов спад за един ден през април 2000 г., което беше първото спукване на дот.ком балона, имаше празни погледи и всеобщо вдигане на рамене защо точно този ден понесе такъв тежък удар, пише редакторът на Ройтерс Майк Долан.

Последното разтърсване при компаниите с мегаголяма пазарна капитализация е относително скромно. Има обаче подобно почесване на глави защо Wall Street и световните борси регистрираха най-лошия си ден от 2022 г. насам миналата сряда, след като удариха рекордни върхове по-рано през юли.

А теории има в изобилие. Дългосрочните мечи настроени инвеститори предупреждават за корекция при свръхконцентрираните индекси от над година на фона на опасенията за прекомерното вманиачаване – и капиталовите разходи – около изкуствения интелект (AI).

Във въпросната сряда обаче не беше видно димящо дуло.

Предизборните сътресения, тревожното забавяне на китайската икономика, лошите отчети на компании като Tesla и волатилността на японската йена се сочат като потенциални виновници.

Какъвто и да е „истинският“ отговор обаче, със сигурност не са тревогите около нарастващите разходи по заемите или по-високите за по-дълго лихви – основният заподозрян при подобни спадове по същото време миналата година или през април.

Ако не друго, то видяхме началото на пренасочване от акции към облигации, след като залозите за облекчаване на политиката на Федералния резерв се увеличиха, доходността по облигациите се понижи, а централните банки в Китай и Канада намалиха лихвите.

В огледалото за обратно виждане всичко е ясно

Затова дали внезапният дискомфорт при скъпите акции е основен проблем за растежа, който е бил извън радара цяла година?

Човек не би си помислил това, разглеждайки настоящия сезон на отчетите или стабилните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ за второто тримесечие.

Има висока летва за компаниите, които се опитват да впечатлят пазарите – годишният ръст на печалбата на S&P 500 е над 16% засега. 

„Не бихме казали, че има някаква голяма, забележима промяна в перспективите на компаниите в ранните отчети до момента“, смята портфолио мениджърът на Janus Henderson Investors Ричард Клоуд.

Забавяне на БВП тогава? Липсва такова засега.

Американската икономика е нараснала по-силно от очакваното с темп от 2,8% през тримесечието до края на юни, регистрирайки стабилни увеличения при потребителските разходи и бизнес инвестициите и с намаляващи показатели за инфлацията.

Корекции на позициите

Ако трябва да бъдем честни, данните за БВП и корпоративните отчети вече са зад нас и хоризонтът може да е по-мрачен заради нарастващата несигурност около изборите за президент в САЩ през ноември – а събитията в това отношение вече бяха бурни този месец.

Глобалният макростратег на State Street Global Markets Ноел Диксън смята, че клиентите са принудени да „коригират позициите си“ предвид внезапните промени в изборните прогнози. Това, което изглеждаше като гарантирана победа за бившия президент Доналд Тръмп, сега изглежда по-скоро като хвърляне на монета, тъй като Тръмп се изправя пред „по-заплашителен“ противник в лицето на вицепрезидента Камала Харис.

Ако вълнението и инерцията се натрупат около шансовете на Харис, смята Диксън, може да има спекулации около очевидното ѝ предпочитание за по-високи корпоративни данъци и регулации. Сега дори се говори за потенциална победа на демократите и за Белия дом, и за Конгреса – резултат, който изглеждаше немислим по това време миналата седмица.

И все пак изглежда прибързано, или поне твърде рано, да се залага на подобни несигурни резултати.

Федералният резерв запази лихвения процент непроменен на заседанието си вчера, както и очакваха пазарите, но коментарите от страна на бивш представител на Фед предизвикаха изненада във волатилната търговия миналата седмица.

В коментар на Bloomberg бившият ръководител на Фед за Ню Йорк Бил Дъдли призова за незабавно понижаване на лихвите заради охлаждането на пазара на труда и нарастващата вероятност за рецесия. Той посочи, че скоростта, с която с която нарастващата безработица предвещава рецесия, вече е близо до задействане.

„Промених мнението си. Федералният резерв трябва да намали [лихвите], за предпочитане на срещата си следващата седмица“, написа миналата сряда Дъдли. „Въпреки че вече може да е твърде късно да отблъснем рецесия чрез намаляване на лихвите, бездействието сега ненужно увеличава риска“.

Споменаването на думата с „р“ сега направи впечатление, като се има предвид вече почти пълният консенсус за очаквано меко кацане.

Може би това сочи, че пазарът просто сега започва да се страхува от собственото си изобилие. И както често се случва, това, от което се страхуват пазарите най-много, са самите те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още