IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сезонът на отчетите дърпа френския САС 40 към територията на корекцията

Индексът се понижава с 10% спрямо майския си връх на фона на притесненията на инвеститорите за състоянието на страната

11:20 | 25.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френските акции са на ръба на 10% корекция спрямо рекорда си от май, натежали от разочароващите резултати на големи компании като Kering, както и от политическите сътресения, които карат инвеститорите да се тревожат за финансовото състояние на страната, предаде Bloomberg. 

Индексът CAC 40 спада с 1,7% до 7388,70 пункта към 9:25 ч. местно време на Парижката фондова борса. Ако показателят затвори на ниво 7415,99 или по-ниско, той ще се намира в корекция, определяна като спад от 10% спрямо най-скорошния връх.

Бенчмаркът достигна връх от 8239,99 пункта на 15 май, три седмици и половина преди президентът Еманюел Макрон да разтърси финансовите пазари, като свика разпусна правителството и свика предсрочни избори. Нито една партия не получи мнозинство при вота, който приключи на 7 юли, като сега политическите партии се борят за правото да съставят правителство.

Освен това отчетите за корпоративните резултати през тази седмица се оказаха доста разочароващи. Акциите на компанията за луксозни стоки Kering, на автомобилния производител Stellantis и на производителя на чипове STMicroelectronics поевтиняха с 10% в четвъртък след обявяването на тримесечните им резултати. Акциите на LVMH, най-голямата компания за луксозни стоки в света, също потънаха в сряда. 

На политическия фронт Макрон заяви, че няма да назначи нов министър-председател преди средата на август, след Олимпийските игри, които започват тази седмица в Париж. Инвеститорите се опасяват, че новото правителство може да увеличи публичните разходи, да изостри конфликта с Европейския съюз относно бюджетния дефицит и да изложи рейтинга на дълга на по-нататъшно понижение.

След като държавният глава свика предсрочните парламентарни избори, премията за доходност, която инвеститорите изискват, за да държат 10-годишните френски облигации в сравнение с по-безопасните германски ценни книжа, се покачи до най-високите си нива от кризата с държавния дълг насам. Пазарната стойност на френските акции намаля с повече от 200 млрд. долара.

CAC 40 се понижи с 2% на годишна база, изоставайки от всички останали големи европейски пазари. За разлика от него общоевропейският показател Stoxx Europe 600 нарасна с 5,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още