IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разпродажби тласнаха S&P 500 и Nasdaq към най-лошия им ден от 2022 г.

Книжата на Tesla и Alphabet поевтиняха, след като отчетите им не отговориха на очакванията

23:58 | 24.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Wall Street беше в плен на разпродажбите в сряда след вяли отчети на две от компаниите с мегаголяма пазарна капитализация, заради които S&P 500 и Nasdaq Composite записаха най-лошата си сесия от 2022 г., насам, предава CNBC.

Широкият измерител отписа 2,31% и завърши деня на ниво от 5427,13 пункта, а технологичният показател е надолу с 3,64% до 17 342,41 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза спад от 504,22 пункта до равнище от 39 853,87 пункта.

Книжата на компанията-майка на Google Alphabet поевтиняха с 5% и записаха най-големия си еднодневен спад от 31 януари, когато отбелязаха понижение от 7,5%. Макар че печалбата на компанията надмина очакванията на анализаторите, приходите от реклама на You Tube намаляха под консенсусната оценка.

Междувременно цената на акциите на Tesla се понижи с 12,3% и записа най-лошия си ден през 2024 г. заради по-слабите от очакванията резултати и свиването на приходите със 7% на годишна база.

Други големи технологични компании също бяха повлечени надолу от Alphabet и Tesla. Книжата на Nvidia и на Meta Platforms отписаха съответно 6,8% и 5,6%, а цената на акциите на Microsoft се понижи с 3,6 на сто.

Отчетите бяха първите признаци за инвеститорите за това как са се справили големите компании през второто тримесечие. Докладите на тези компании представляват специален интерес за Wall Street, тъй като тази малка група е отговорна за по-голямата част от ръстовете тази година.

Разпродажбите в сряда бяха причинени от перфектна буря на пазара, високата летва за печалбите и сезонно слабия период за акциите. Ето защо слабото представяне не е пълна изненада за инвеститорите, коментира Рос Мейфийлд, инвестиционен стратег в компанията Baird.

„Бихме казали, че разпродажбите в крайна сметка са доста жизнени, тъй като се случват на фона на бичи пазар. А здравословна корекция на бичи пазар е нещо, което смятаме за добра възможност, а не за това да възприемаме отбранителна позиция или да се опитваме да защитим парите си от тази волатилност“, допълва той.

Индексът на компаниите с малка пазарна капитализация Russell 2000 е надолу с 2,1% за деня. За месеца обаче бенчмарковият индекс нараства със 7,2%, тъй като инвеститорите започнаха напоследък да ротират технологичните компании с голяма пазарна капитализация с по-малки. През юли Dow Jones нараства с 1,9%, S&P 500 се понижава с 0,6%, а Nasdaq отбелязва спад от 2,2%.

Въпреки вялите отчети на технологимните гиганти сезонът на отчетите като цяло започва силно. Над 25% от компаниите от S&P 500 са обявили резултатите си през второто тримесечие, като близо 80% от тях са надминали очакванията, сочат данни на FactSet.

Към притесненията на инвеститорите в сряда се прибавиха и по-слабите от очакванията данни за промишленото производство в САЩ. Индексът PMI за промишленото производство се понижи неочаквано до 49,5 пункта през юли, като попадна на територията на корекцията, тъй като новите поръчки, производството и наличностите са намалели. Икономисти прогнозираха показател от 51,5%, сочат данни на Dow Jones.

Публикувани в сряда данни показаха също, че продажбите на нови жилища са били под очакванията на икономистите за юни.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 4,285% и 4,541%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи леко до 104,38 пункта. Еврото и паундът поевтиняха до нива от съответно 1,084 долара и 1,29 долара. Спрямо йената щатските пари отбелязват спад от над 1% до 153,96 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола се повишиха в сряда и прекъснаха тридневния си спад, тъй като запасите намаляха, търсенето на бензин се увеличи, а горски пожари в Канада повишиха опасността от нарушаване на доставките.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за септември поскъпнаха със 70 цента до 81,71 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за сертември са нагоре с 63 цента до 77,59 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,8% до 2426,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още