IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слаби корпоративни отчети тласнаха надолу европейските борси в сряда

Технологичният сектор се представи най-слабо на Стария континент

20:36 | 24.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха спад в сряда, подкопани от луксозния сектор след слаби резултати на LVMH, които натежаха върху сектора, а редица вяли корпоративни отчети в други части на пазара като банковия сектор също се прибавиха към песимистичното настроения, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,6%, а технологичният сектор отбеляза най-голям спад от 2,4%. Книжата на нидерланския технологичен разработчик ASM International поевтиняха с 9,4% въпреки повишените указания за печалбата през второто тримесечие, след като поръчките за второто надминаха очакванията на анализаторите.

Цената на акциите на други компании, свързани с полупроводниците, като BESI и ASML се понижи съответно с 8,5% и 3,4%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 0,17% до 815,3,69 пункта. Германският DAX отписа 0,92% и завърши деня на ниво от 18 387,146 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 1,12% и в края на търговията достигна ниво от 7513,73 пункта.

Книжата на Temenos поевтиняха с 5,6%, след като швейзарската компания за банков софтуер понижи годишните си перспективи, като се позова на въздействие от доклад на продавача на къси позиции Hindenburg Research за представянето ѝ през полугодието.

Цената на акциите на най-голямата компания за луксозни стоки в света LVMH се понижи с 4,7%, след като компанията не отговори на очакванията за продажбите си през второто тримесечие. Книжата на Christian Dior, част от звеното за мода и кожени изделия на компанията, поевтиняха с 4,7%, а други гиганти в луксозния сектор като Kering, Hermes и Hugo Boss отбелязаха спад с между 2,1% и 4,5%.

Европейските кредитори отписаха 0,5%, като книжата на Deutsche Bank поевтиняха с 8,3%, след като германската банка обяви първата си загуба от четири години насам през второто тримесечие заради заделените 1,3 млрд. евро като провизии заради заведено дело от инвеститор.

Сезонът на отчетите в Европа и САЩ започна колебливо, като индексът Stoxx 600 е под натиск на фона на смесените корпоративни данни.

В макроикономически план предварителният композитен индекс на мениджърите по поръчките на HCOB показа, че ръстът на бизнес активността в еврозоната е спрял този месец, тъй като лекото разширяване на доминиращата индустрия на услугите в блока не е успяло да компенсира по-дълбокото забавяне при промишлените производители.

Обратно на корпоративния фронт цената на акциите на Iveco Group се понижи с 14,5%, след като италианският производител на камиони и автобуси обяви спад на оперативната си печалба с 4% през второто тримесечие.

На обратния полюс цената на акциите на испанската банка Santander се повиши с 3%, след като втората по големина банка в еврозоната повиши целите си за рентабилността благодарение на силен ръст на основния си бизнес с банкиране на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още