IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как да се научим да избягваме балоните?

Откриването на пазарен балон е лесно, но само опитните инвеститори могат да предвидят кога той ще се спука

14:55 | 25.07.24 г. 3
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Когато извършва първата си разходка в космоса, астронавтът на НАСА Рийд Уайзман получава просветление. „Мислех, че ме е страх от височини“, споделя той. „Сега знам, че просто се страхувах от гравитацията“.

Това лято може да е подходящ момент за инвеститорите да помислят малко върху това: гравитацията има тенденция да работи върху капиталовите балони точно, както върху астронавтите, преди да избягат от земната атмосфера. Всички се връщат на земята. От нишата (помислете за балона с играчките Beanie Baby от 90-те години на миналия век) до мейнстрийма (балона на недвижимите имоти в САЩ), едно и също нещо се повтаря отново и отново, пише Bloomberg.

Не е трудно да забележите образуването на балон. Но опитните инвеститори знаят, че е много, много трудно да се забележи кога най-накрая балонът може да се спука. Причината е отчасти защото всъщност процесът не се нуждае от катализатор, не изисква политически сътресения, финансови скандали или промени в паричната политика (въпреки че има и много такива, разбира се).

Краят, както посочва Алберт Едуардс от Societe Generale, често е забележително прост: „Обръщането на ценовия импулс в клас активи, който се е повишавал рязко в продължение на няколко години (всмукване на огромни количества свободен капитал), често е достатъчен сам по себе си да доведе до срив на цените".

Когато няма кой да купи или когато някои от тези, които може би вече са купили, се притеснят, всичко се срива. В този смисъл бихте могли да мислите за всички балони като за вид (законна) схема на Понци: тъй като новите инвеститори са малко, а някои от тях вече се опитват да излязат от инвестицията си - цялото нещо се срива доста бързо. Гравитацията може да бъде брутална.

През 2022 г. по-скоро изглеждаше, че технологичният балон в САЩ е бил овладян по нормалния начин: след рязко покачване на лихвените проценти, Nasdaq 100 беше с 35% под върха си, например. След това дойде ChatGPT и вълна от оптимизъм, която отхвърли притесненията за лихвите встрани, бързайки да прегърне идеята, че на хоризонта се задава един нов свят.

От началото на 2023 г. технологичният сектор в САЩ е нараснал с над 100% по отношение на цената на акциите, а S&P с 50%. Можете да спорите дали в това има логика. Изкуственият интелект (AI) може да преобрази нашия свят (най-накрая някои ползи при производителността и реалния растеж), като приходите от технологии наистина са нараснали значително от 2022 г. Но също така е вярно, че сме били в подобна позиция и преди. Тези, които си спомнят 90-те, също ще си спомнят, казва Едуардс, че последният голям технологичен балон е подхранван от инвестиции в това, което се оказа излишен капацитет. Разбира се, историята е вълнуваща и, разбира се, приходите се увеличават. Но разиграването на историята отне много повече време от очакваното, а печалбите така и не нараснаха достатъчно, за да оправдаят оценките.

Пак ли се случва това? Разбира се. Можете да видите балона в концентрацията на американския пазар: технологичният сектор сега съставлява 35% от S&P 500. Можете да го видите и в оценките: американският пазар се търгува на съотношение от цена към очаквана печалба към края на 2025 г. от 19,8 пъти, доста над историческите средни стойности, изтъква пазарният стратег на SocGen Андрю Лапторн.

Това означава, че „има малко място за маневриране“ за всякакви понижения в оценките. И можете да го видите в очакванията. Погледнете го от гледна точка на IT революцията от 90-те години и ще разберете идеята. Тази революция „увеличи реалния потенциален растеж с приблизително един процентен пункт за няколко години“, казват анализатори от BCA. Моделирайте нещо подобно за AI за период от 10 до 20 години и ще видите, че то ще струва някъде между 3 трлн. долара и 10 трлн. долара за корпоративния сектор (това не е точна наука).

Но бързо растящите компании в САЩ вече отбелязаха общ ръст от 4,3 трлн. долара по пазарна капитализация от 2022 г. насам, а пазарът записва цялостно увеличение от 7 трлн. долара. Това предполага, че „американският капиталов пазар е значително надценен“ – освен ако наистина не видим доказателства за огромен скок на производителността, придружен от „устойчиво високи маржове“, подчертава BCA.

Той все още може да се случи (и тези от нас, които искат да запазят стандарта си на живот, трябва да се надяват, че ще стане). Но дори и да е така, ще стане ли ясно навреме, за да се уверим, че парите ще продължат да се наливат на този пазар през тази година – и наистина ли ще оправдае високите оценки?

Няма значителна краткосрочна сигурност на пазарите - както и непосредствената посока на AI балона. Но има известна яснота в дългосрочен план: акциите на компаниите с голяма капитализация се представят значително по-слабо от 2007 до 2020 г., докато в дългосрочен план акциите на фирмите с по-ниски оценки наистина ще печелят. Както казват авторите на тазгодишния годишник на UBS Global Investment Returns Yearbook: „Смятаме, че в дългосрочен план компаниите, продаващи на ниска цена акциите си спрямо фундаментите - оценката на акциите, побеждават фирмите, продаващи на висока цена акциите си спрямо фундаментите".

От 1926 г. до края на 2023 г. превъзходството на акциите на компаниите с голяма пазарна капитализация спрямо тези с бърз растеж е 2,6 процентни пункта, изчислено на годишна база (12,7% срещу 9,8%) - и това е въпреки по-слабото им представяне почти през всяка година през този век.

Ако погледнете Великобритания и, макар и с по-кратка времева рамка (1955 до 2023 г.), ще видите почти същото (14,8% срещу 9,8%) - стойностната инвестиция се изплаща. Важното, което инвеститорите трябва да запомнят, е, че макар да има смисъл в дългосрочен план винаги да участвате на фондовите пазари, всъщност не е необходимо да участвате в балоните (колкото и изкушаващо да е). Можете просто да ги отбележите и да купите нещо друго: ако се появи революция в производителността, всички сектори ще се възползват. Мислете за това, както прави Уайзман: колкото по-малко е разстоянието, което ще прелетите, ако паднете, толкова по-малко трябва да се страхувате от гравитацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
aquamarine159
преди 6 минути
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена --- https://bitly.cx/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Az_Kocho
преди 1 час
"Откриването на пазарен балон е лесно, но само опитните инвеститори могат да предвидят кога той ще се спука"1 Лесно е откриването, но е трудно признаването му.2 Никой не може да предвиди кога балонът ще се спука, това е сто процента сигурно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Алехандро
преди 2 часа
Примери за фундаментални балони - социализъм, комунизъм СССР, русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още