IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Флиртува ли пак пазарът с "ирационалното изобилие"?

Пазарът вероятно отново ще се коригира значително и оценките ще се нормализират, но никой не знае кога ще стане това

18:14 | 27.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бил ли е Грийнспан далновиден?

Алан Грийнспан е имал достатъчно причини да се чувства разтревожен заради високите цени на акциите. Неговото предупреждение сепна пазарите за няколко седмици, преди да продължат изкачването си нагоре. Между 5 декември 1996 г. и пика на бичия пазар три години по-късно, през 2000 г., S&P 500 нарасна над два пъти и оценките на компаниите далеч надхвърлиха високите нива от 1996 г.

Имайте предвид, че въпреки умората на Грийнспан от пазарните условия, той намали лихвите със 75 базисни пункта в края на 1998 г. поради опасения, свързани с фалита на Long Term Capital Hedge Fund. Действията му допълнително подхраниха ръстовете.

От пазарния връх през август 2000 г. до дъното му през 2003 г. S&P 500 изтри голяма част от печалбите след „ирационалното изобилие“. Тези върхове не бяха покорени отново до 2013 г.

Днешното изобилие

Представянето на S&P 500 е като това от средата до края на 90-те години. По същия начин текущите показатели за оценка са на или над тези, от които Грийнспан изразява опасения през 1996 г.

В момента за изкуствения интелект се говори по същия начин, по който за интернет и технологичните прогнози от средата до края на 90-те години. Инвеститорите изглеждат сигурни, че AI ще направи икономиката много по-продуктивна. Следователно корпоративните печалби ще процъфтяват и икономиката ще процъфтява. Компаниите, свързани с изкуствения интелект, като Nvidia, Google и Microsoft, ще отчитат растеж, който ще засенчва средното за пазара. Или поне така ни се иска.

Реалността обаче може да бъде и различна. Въпреки интернет и технологичния бум от края на 90-те години и след това, темпът на растеж на икономическите и корпоративните печалби не се увеличи съизмеримо.

Всъщност икономиката нараства със среден темп от близо 3% от 1975 до 1999 г. Оттогава средният темп на растеж е по-близо до 2%.

Пазарът вероятно отново ще се коригира значително и оценките ще се нормализират. Времето на корекцията обаче е неизвестното в уравнението. Пазарът въобще не се интересува какво мислим ние или председателят на Федералния резерв. Високите оценки, дори ако вече са на рекордна територия, могат да се повишават и още. Пазарът може да остане ирационален по-дълго, отколкото ние можем да останем платежоспособни, както е казал Джон Мейнард Кейнс.

Някои от лагера на мечките съветват да съберем чиповете от масата и да не се опитваме да гоним върха. Това може да е далновидно, но може и да е преждевременно. Ходенето по въжето между ирационалното изобилие и реалността е сложно. Активното управление с технически и фундаментален анализ, заедно с макроикономически прогнози, е от решаващо значение за управлението на потенциалните рискове и ползи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 27.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още