IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва с намаляването на запасите в САЩ*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за септември поскъпват с 37 цента

09:26 | 24.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпва в сряда, прекъсвайки три поредни сесии на спад, тъй като намаляването на запасите от суров петрол в САЩ и нарастващите рискове за доставките поради горските пожари в Канада повишават цените, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент за септември поскъпват с 37 цента, или 0,5%, до 81,38 долара за барел, а тези върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за септември - с 38 цента, или 0,5%, до 77,34 долара за барел.

WTI поевтиня със 7% през предходните три сесии, а цената на Брента спадна с близо 5%.

Според пазарни източници, позоваващи се на Американския петролен институт (API), запасите от суров петрол, бензин и дестилати в САЩ са намалели за четвърта поредна седмица, което отразява стабилното търсене в най-големия потребител на „черно злато“ в света.

Данните на API показват, че запасите от суров петрол са намалели с 3,9 млн. барела през седмицата, приключила на 19 юли. Запасите от бензин са се свили с 2,8 млн. барела, а от дестилати - с 1,5 млн. барела.

Това ще бъде първият случай, в който запасите от суров петрол в САЩ намаляват за четири поредни седмици от септември 2023 г. насам. Очаква се официалните правителствени данни за петролните запаси да бъдат публикувани в сряда.

Горските пожари в Канада също подкрепят цените. Пожарите принудиха някои производители да ограничат производството и застрашават голяма част от доставките.

Цената на петрола се понижи до шестседмично дъно във вторник, като сортът Брент приключи борсовата сесия на най-ниското си ниво от 9 юни насам на фона на преговорите за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ в рамките на плана, очертан от американския президент Джо Байдън през май и с посредничеството на Египет и Катар.

Цената на „черното злато“ пострада и от продължаващото безпокойство, че икономическото забавяне в Китай, който е най-големият вносител на суров петрол в света, ще отслаби глобалното търсене.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още