IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите на борсите в Европа бяха разколебани заради смесените корпоративни сигнали

Акциите на Porsche поевтиняха с около 5%, след като компанията понижи перспективите си за 2024 г.

19:35 | 23.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията без единна посока, докато инвеститорите оценяват поредната порция корпоративни отчети, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,07% до 515,15 пункта.

Той беше подкрепен от силното представяне на компаниите от миннодобивния сектор, чиито акции поскъпнаха средно с 1,71%. Добре се представиха и книжата на технологичните компании, които напреднаха ценово с 1,4 на сто.

Британският показател FTSE записа спад от 0,38 на сто до 8167,37 пункта.

Френският индекс CAC отчете понижение от 0,31% до 7598,63 пункта.

Германският измерител DAX се повиши с 0,77 на сто до 18 547,97 пункта.

Книжата на производителя на луксозни автомобили Porsche поевтиняха с около 5%, след като компанията понижи перспективите си за 2024 г. на фона на недостига на алуминиеви част и охладеното търсене в Китай.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) започва разследване на антиконкурентни практики на германската онлайн компания за доставка на храна Delivery Hero, както и на испанската Glovo. Двете компании са заподозрени в тайно споразумение относно ценообразуването, в ущърб на конкурентната пазарна среда. Акциите на Delivery Hero поевтиняха с 1,82%, след новината.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 23 юли. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 23 юли.

Цената на книжата на германския софтуерен разработчик SAP се повиши с над 7%, въпреки че компанията обяви, че разширява своя план за съкращаване на работната сила. Вместо предварително планираните 8000 ще бъдат засегнати между 9000 и 10 000 от настоящите работни места. Софтуерният гигант, базиран в град Валдорф, има 105 315 служители в края на второто тримесечие, около 3000 по-малко от предходното.

Във фокусът на пазарите продължава да бъде и президентската надпревара в САЩ, след като държавният глава Джо Байдън се отказа в неделя от своята кандидат-президентска кампания, отстъпвайки на Камала Харис. Тя си осигури в понеделник подкрепата на мнозинството от делегатите на Националния конгрес на Демократическата партия, което според много източници вероятно гарантира, че тя ще стане кандидат за президент на партията следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още