IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решението на Джо Байдън вдъхна нов оптимизъм на европейските борси

Ryanair записа голям спад на борсата

19:14 | 22.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските борси приключиха първата сесия за седмицата на зелено, след като пазарите по света реагираха на новината, че американският държавен глава Джо Байдън се е оттеглил от президентската надпревара и няма да се изправи срещу Доналд Тръмп, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 1% повишение. Само акциите в сектора за търговия на дребно, туризъм и отдих се озоваха на червено, като отстъпиха съответно с 0,03% и 2,33%.

Цената на акциите на Ryanair спадна с повече от 17 на сто, след като компанията заяви, че тримесечната ѝ печалба след данъци се е свила с 46% през тримесечието до края на юни.

Инвеститорите по света следят с интерес политическата обстановка в Съединените щати, тъй като в неделя Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара и подкрепи вицепрезидента Камала Харис за номинация на демократите.

До голяма степен този ход беше очакван след слабото представяне на Байдън по време на дебата през юни и предвид проучванията на общественото мнение, които показваха все по-голям шанс изборите през ноември да бъдат спечелени от бившият президент на САЩ Доналд Тръмп.

Американските борси започнаха сесията си в понеделник с ръстове. S&P 500 се повиши, след като миналата седмица широкият индекс преживя най-големия си седмичен спад от април, докато инвеститорите обърнаха гръб на акциите на технологични компании с мегакапитализация за сметка на по-малки играчи.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион се оцветиха в червено, докато Китайската централна банка изненадващо намали лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 22.07.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още