IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Адванс Терафонд" свива приходите от продажби на имоти, но печалбата расте силно

Разходите на дружеството, свързани с продажбите, също силно спадат за отчетния период

17:30 | 22.07.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Адванс Терафонд“ АДСИЦ отчита значително по-малки приходи от продажби на имоти за първото полугодие в сравнение с първата половина на 2023 г. Разходите на дружеството, свързани с продажбите, също рязко се свиват, заради което компанията реализира и по-голяма печалба, според финансовия ѝ отчет за периода януари-юни 2024 г., публикуван на сайта x3news.com.

Продажбите на имоти се очертава да се задържат по-малки – към 30 юни дружеството има сключени предварителни договори за продажба на 16 дка земя за 33 хил. лева.

Нарастват обаче приходите от наеми и аренда, а вземанията в баланса се увеличават над два пъти.

Продажбите на имоти от „Адванс Терафонд“ към края на юни 2024 г. са за 2,4 млн. лева в сравнение с над 23,8 млн. лева към края на юни 2023 г., или с близо 90% по-малко на годишна база.

Приходите от аренда и наеми за същия отчетен период са в размер на почти 4,9 млн. лева при малко над 4 млн. лева година по-рано, или с почти 21% повече на годишна база.

Дружеството реализира общи приходи в размер на над 7,5 млн. лева за първата половина на 2024 г. в сравнение с над 28 млн. лева за първата половина на 2023 г.

Общите разходи на „Адванс Терафонд“ за отчетния период възлизат на 3,2 млн. лева при над 28 млн. лева година по-рано, като се свиват също с почти 90%. Спадът се определя от понижението на разходите за външни услуги до 1,9 млн. лева от 4,1 млн. лева, свързано с по-малкото продажби, както и на балансовата стойност на продадените активи до близо 1,2 млн. лева от 23,6 млн. лева.

Така компанията реализира печалба в размер на над 4,3 млн. лева към края на юни 2024 г. в сравнение със 17 хил. лева към края на юни 2023 г.

Вземанията в баланса за полугодието възлизат на почти 8 млн. лева спрямо близо 4 млн. лева година по-рано.

В последната година акциите на „Адванс Терафонд“ АДСИЦ поскъпват с почти 3%, а пазарната капитализация на дружеството достига над 274 млн. лева.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още