IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паниката около Великолепната седморка си отиде, а инвеститорите - оцеляха

Развитията през последните дни може да осигурят известно облекчение за тревожещите се за пазара

19:37 | 22.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През по-голямата част от 2024 г. пазарните коментатори се оплакваха от факта, че няколко компании с мегаголяма капитализация, наричани Великолепната седморка, явно носеха на плещите си целия американски пазар. За постоянно настроените мечи инвеститори тази „тясна ширина“, както пазарните анализатори я наричат, бе доказателство, че нещо не е наред с пазара, а не с техните прогнозни способности, пише Bloomberg. За щастие, тази паника за 2024 г. явно приключва по благоприятен начин, а случващото се може да осигури известно облекчение.

Да вземем последните развития. Откакто пазарът започна да се променя на 9 юли, индексът на Bloomberg за Великолепната седморка (Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon.com, Meta Platforms, Tesla и Alphabet) е спаднал с над 6%. Равнопретеглената версия на индекса S&P 500 се представя по-добре от претеглената версия по същото време, а акциите с малка капитализация се представят още по-добре. Това е страхотно за инвеститорите, които залагат на Russell 2000, но компаниите в него все още се представят по-слабо от тези с голяма капитализация, и то с голям марж, от 2022 г. насам.

Дали това е сигнал за по-здравословен пазар, както защитаващите ширината на пазара се опитват да ни убедят? Кой знае? Но простичкият факт е, че типичният инвеститор държи равнопретеглената версия на S&P 500, който почти не отчита промяна за последните около осем дни. Най-добрите борсово търгувани фондове по активи са по същество версия на индекса. Очевидно е, че за повечето хора животът беше по-добър преди две седмици, когато ширината беше по-тясна.

Ширината е просто поредният изискан начин, по който хората се опитват да надхитрят пазара, често напразно, и неотдавнашното му значение в цялостния наратив за фондовия пазар се оказа силно преувеличено, както показват последните две седмици. Разбира се, през годините имаше изследователи, които намериха нещо полезно в ширината, включително статия от 2021 г. в списанието Economic Modeling, която проучва 64 пазара между 1973 г. и 2019 г. Ако се приеме, че инвеститорите са склонни да проявяват стаден манталитет, авторите твърдят, че ширината може да помогне за откриване на посоката, в която се движи стадото. Но важното е, че самите автори също така отбелязват, че предишни проучвания за ширината са довели до „смесени заключения“ за това колко полезна е и казват, че прилагането на успешна търговска стратегия, базирана на ширината, „може да срещне значителни предизвикателства“, включително висок оборот на портфейла и трансакционни разходи.

През последното десетилетие шест акции са допринесли за 45% от увеличението на S&P 500, а индексът надмина своя равнопретеглен еквивалент с 69 процентни пункта. Равнопретегленият индекс Russell 2000 е имал своите моменти, но те често са били кратки и трудни за капитализиране. Дали това е симптом на „нездравословен пазар“, каквото и да означава това, наистина е без значение. Инвеститорите, които държаха индекса, се представиха много добре.

Една спортна аналогия изглежда подходяща тук. Хубаво е да имаш петима страхотни играчи в стартовия състав на отбор в Националната баскетболна асоциация (NBA), но това не пречи на отбора да печели важни мачове само с една суперзвезда и група средно добри спортисти с поддържащи роли. Без съмнение е малко по-рисковано да се изгради отбор само около една суперзвезда, защото той може да се контузи или да не играе. Но подобни отбори могат да печелят шампионати, и са го правили.

На фондовия пазар феноменът на тясната ширина дори не е толкова рисков, колкото е в NBA, защото нови компании постоянно се присъединяват към индекса, а изоставащи могат бързо да се трансформират в суперзвезди. И в дългосрочен план инвеститорите обикновено печелят.

Това не означава задължително, че последните подобрения в пазарната ширина, ако се запазят, са нещо лошо. Първо, възможно е това възстановяване да се окаже краткотрайно, какъвто беше случаят с подобен отскок от около средата на април до средата на май. Второ, може просто да няма значение.

Дали акциите ще тръгнат нагоре или надолу в краткосрочен или средносрочен план – не е ясно. Но анализаторите, които бяха толкова сигурни, че лошата ширина е апокалиптичен знак, вероятно също не могат да ви кажат. И е добре инвеститорите да имат това предвид, докато търсят следващото нещо, за което да се тревожат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още