IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Започна нова, по-рискова епоха" - геополитиката разбърка пазарните течения

Пазарите се напасват спрямо случващото се и новините изкараха геополитическите опасения на инвеститорите на преден план

16:08 | 22.07.24 г.
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Политиката свали световните пазари от достигнатите рекордни върхове и в рамките на няколко бурни седмици излезе на преден план, докато инвеститорите се сблъскват с перспективата за все по-разединена Европа, изолационистка Америка и забавяне на пулса в световната търговия, пише Ройтерс.

Геополитиката излезе на върха на списъка с рискове за държавните фондове тази година и след впечатляващ възход парите изтичат от потенциални точки на възпламеняване – например фондовия пазар в Тайван – към сигурни убежища като златото, чиято цена изкачи исторически връх миналата седмица.

Идеята е, че периодът на мир и свободна търговия е приключил и следващият изглежда по-малко печеливш.

Почти половината от света гласува тази година и резултатите засега подчертават промяната в настроението: Тайван избра за президент лидер, мразен от Пекин, избирателите във Франция залитнаха вдясно, а във Великобритания се настани най-голямото ляво мнозинство от поколение насам.

В рамките на само осем дни кампанията за президент в САЩ генерира шокови вълни: стреляха по Доналд Тръмп, а Джо Байдън се отказа по-малко от четири месеца преди изборния ден.

Пазарите се напасват спрямо случващото се и новините изкараха геополитическите опасения на инвеститорите на преден план.

„Това определено е едно от по-важните съображения, с които работим в нашия процес през цялата година“, казва Ерик Кнутцен, главен инвестиционен директор за множество активи в Neuberger Berman, управляваща активи на стойност 481 млрд. долара.

„Това се проявява чрез оценка на общите ни нива на риск в портфейла“, казва той. „Среда с повишен геополитически риск би ви накарала да намалите този диапазон на риска“.

Това вече се вижда в цените, тъй като пазарите веднага се фокусират върху два потенциални капана, които вероятно ще бъдат засилени от победата на Тръмп: инфлация и ограничения или прекъсвания на продажбите на полупроводници, особено за Тайван.

Златото, смятано за начин за хеджиране срещу инфлацията и облагодетелствано от търсенето от страна на централните банки в среда на недоверие, се изстреля до рекордно високо цена над 2450 долара за тройунция в дните след покушението срещу Тръмп – събитие, което активизира поддръжниците му.

„Всички политики на Тръмп вероятно ще бъдат инфлационни – било то данъчни облекчения, имиграция или връщане на производството, и следователно доларът е мечи... така че доларът вероятно ще се обезцени спрямо златото“, коментира Прашант Котаари, главен изпълнителен директор на Alpha Alternatives.

В същото време повече от 100 млрд. долара бяха заличени от пазарната стойност на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co за по-малко от седмица, след като Тръмп прозвуча двусмислено относно ангажимента си към защитата на Тайван и производството на чипове.

Валутата на Тайван поевтиня до най-ниското си ниво от над осем години в понеделник, тъй като инвеститорите започнаха да избягват острова, който е в челните редици на технологиите за производство на чипове и на напрежението между САЩ и Китай.

„Връщането на този геополитически риск на практика притъпи ентусиазма за търговия с хардуер за изкуствен интелект (AI)“, казва Норман Виламин, главен стратег в Union Bancaire Privée.

Екстремни рискове

Докато паричните мениджъри стават все по-сигурни, че лихвите в САЩ ще бъдат намалени през септември, а Белият дом ще е на републиканците, геополитическите опасения проникват в по-дългосрочното мислене за икономическия потенциал на света и рисковете, натрупващи се на заден план.

Високите лихви започват да се отразяват негативно и растежът на Китай се забавя. Има войни в Близкия изток и на ръба на Европа, където големите сили са подредени на противоположните страни.

„Виждаме напрежението да остава високо и произтичащите политически последствия вероятно ще продължат през десетилетието“, казва Дейвид Бианко, главен инвестиционен директор за Северна и Южна Америка в DWS.

Той споменава акциите на енергийните и отбранителните компании и суровините, включително мед и уран, като видими на инвестиционния радар.

Френските акции изостават в Европа, а доходността по държавния дълг достигна най-голямата си разлика спрямо тази по германските облигации от десетина години заради опасенията, че едно разединено правителство ще бъде евроскептично и ще се затрудни да коригира баланса си.

„Френските и италианските облигации са слабо включени [в портфейла ни], тъй като смятаме, че ще има политически шум, докато те договорят по-нисък бюджетен дефицит“, казва Дейвид Зан, ръководител на отдела за инструменти с фиксирана доходност в Европа във Franklin Templeton.

Разбира се, няма усещане за паника в разпродажбите, които тласнаха S&P 500 само с около 3% по-надолу от най-високия му исторически връх – нещо, което много участници на пазара виждат като здравословно отдръпване, тип преосмисляне на това как да търгуват политически рискове.

Засега волатилността на акциите в САЩ, измерена от индекса VIX, се покачва, но е ниска по историческите стандарти и от началото на миналата седмица не е имало драматични потоци във фондове, залагащи на екстремно движение на цените на активите (tail-risk funds), създадени да печелят при спад.

„Геополитиката никога не е основният фокус на финансовите пазари, който особено за фондовите борси винаги е върху лихвените проценти и растежа на печалбата“, казва Мат Шерууд, ръководител на инвестиционната стратегия за множество активи в Perpetual в Сидни.

„Геополитиката обаче е един от онези въпроси, които, ако бъдат задействани, могат да се превърнат в голямо събитие с екстремен ефект“, казва той. „Така че това, от което един инвеститор би се нуждаел, е евтина стратегия за диверсификация, която осигурява защита срещу спад и потенциал за ръст“.

Към момента шестмесечните опции за екстремни движения на пазара, например голям спад при акциите или внезапна промяна в долара, се търгуват евтино, което предполага, че са нежелани.

Напоследък обаче има известни покупки и – както свидетелства слабото представяне на китайските акции – отслабване на оптимизма, който стимулираше възвръщаемостта при предишни цикли.

Панкадж Агарвал, портфолио мениджър в базираната в Сингапур семейна компания AT Capital, хеджира залозите си чрез намаляване на експозициите на паричния капитал и закупуване на кол спредове на индекса – стратегия, която може да ограничи печалбата, но и загубите. Други пренастройват очакванията за по-трудно бъдеще.

„В продължение на тридесет години инвеститорите се възползваха от най-голямата епоха на глобализация и геополитическа стабилност, която светът е виждал“, казва Майкъл Роузън, главен инвестиционен директор на Angeles Investments в Санта Моника.

"Започна нова, по-рискова епоха".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още