IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за инфлацията и президентската надпревара в САЩ ще движат пазарите тази седмица

Очакват се отчетите на големите европейски банки, както и данни за PMI индекса в еврозоната

13:13 | 22.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новата седмица ще бъде наситена с ключови икономически данни, които трейдърите по цялото земно кълбо ще очакват с интерес. Ще бъде публикуван доклад за инфлацията в САЩ, който може да подскаже дали Федералният резерв ще започне да облекчава паричната си политика през септември. Сезонът на отчетите ще бъде в разгара си с данни за резултатите на големите международни компании и редица европейски банки. Междувременно данните за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната ще насочат вниманието към следващото намаляване на лихвите от страна на Европейската централна банка, пише investing.com.

Трейдърите следят още по-отблизо и предстоящите избори в САЩ през ноември, след като в неделя стана ясно, че Джо Байдън се отказва от надпреварата за нов мандат и ще подкрепи вицепрезидента Камала Харис като свой наследник. В публикация в социалната мрежа X Байдън написа, че ще остане в ролята си на държавен глава и главнокомандващ до края на мандата си през януари 2025 г. и ще направи обръщение към нацията през седмицата.

Инфлацията в САЩ

Данните за инфлацията в САЩ ще бъдат публикувани в петък на фона на пазарните очаквания, че Федералният резерв почти сигурно ще намали разходите по заемите през септември. Икономистите очакват ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE) за юни да се е повишил с 0,1% за втори пореден месец.

През юни индексът на потребителските цени се понижи за първи път от четири години насам. Този по-позитивен от очакваното доклад доведе до ротация при акциите и затвърди пазарните очаквания, че централната банка на САЩ е готова да започне есента с облекчаване на рестриктивната си политика.

Сезонът на отчетите

В момента, когато сезонът на отчетите навлиза в разгара си, инвеститорите се надяват, че солидните корпоративни резултати ще спрат спада на технологичните акции, който охлади тазгодишното рали на американските пазари.

Технологичният подиндекс на S&P 500 се понижи с близо 6% за малко повече от седмица поради нарастващите очаквания за намаляване на лихвените проценти и потенциалния втори президентски мандат на Доналд Тръмп. Отчетите за второто тримесечие могат да помогнат на технологичния сектор да си върне вниманието на инвеститорите. Tesla и Alphabet ще публикуват данните за дейността си във вторник, с което започва оповестяването на резултатите от групата на „Великолепната седморка“ от мегаакции, които движат пазарите от началото на 2023 г.

IBM, Ford и General Motors са сред някои от другите големи играчи, които ще представят отчети през следващата седмица, като инвеститорите искат да чуят мнението на компаниите за това колко силен се чувства потребителят и какви са перспективите за бъдещия икономически растеж.

Отчетите на европейските банки

Европейският банков сектор, който се радваше на поредица от нарастващи печалби и цени на акциите, е изправен пред нова проверка тази седмица. Инвеститорите ще искат да видят как се справят кредиторите при засилване на политическата несигурност, като се има предвид че акциите на френските банки поевтиняха рязко по време на парламентарните избори в страната.

В сряда ще бъдат представени тримесечните отчети на големи кредитори като Deutsche Bank, Lloyds Banking Group, BNP Paribas, Banco Santander и UniCredit.

PMI в еврозоната

Макар че икономическият растеж в еврозоната продължава да е слаб, силата на доминиращия сектор на услугите, стимулирана от туризма, поддържа ценовия натиск на притеснително високо равнище.

Това е предизвикателство за Европейската централна банка, така че данните за индекса на мениджърите по поръчките в сряда ще бъдат внимателно анализирани, след като миналия четвъртък централната банка запази лихвените проценти на ниво от 3,75% и се въздържа да предложи даде насоки, заявявайки, че всичко зависи от постъпващите данни.

ЕЦБ, която през юни понижи разходите по заемите за първи път от пет години насам, смята, че инфлацията в еврозоната се забавя. Пазарите с увереност очакват намаляване на лихвите през септември, което засега подкрепя акциите, държавните облигации и еврото, но също така повишава нивото на заплаха от евентуални негативни резултати за PMI, които биха могли да променят мнението на ЕЦБ.

Цената на петрола

В петък цените на петрола се установиха на най-ниското си ниво от средата на юни, тъй като инвеститорите очакваха евентуално прекратяване на огъня в Газа, а силният долар също натежа на пазара.

Войната в Газа накара трейдърите да определят рискова премия при търговията с „черно злато“, тъй като напрежението застрашава световните доставки. Ако бъде постигнато прекратяване на огъня, подкрепяните от Иран бунтовници хути биха могли да спрат нападенията си срещу търговски кораби в Червено море, тъй като групировката обяви, че атаките са в подкрепа на „Хамас“.

Междувременно доларовият индекс в САЩ се повиши след по-силни от очакваното икономически данни, което оказа натиск върху цените на петрола. По-силната американска валута намалява търсенето на деноминиран в долари петрол от страна на купувачи, притежаващи други валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още