IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След хода на Байдън доларът поевтиня, а фючърсите върху американските акции поскъпнаха

Китайските облигации поскъпнаха, след като централната банка намали основния лихвен процент

07:22 | 22.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доларът поевтиня, а американските държавни ценни книжа поскъпнаха, след като президентът на САЩ Джо Байдън прекрати кампанията си за преизбиране и подкрепи вицепрезидента Камала Харис, предаде Bloomberg.

Китайските облигации поскъпнаха, след като централната банка намали основния лихвен процент. Доходността по 10-годишните държавни облигации на Китай спадна с близо 2 базисни пункта, след като Китайската народна банка понижи краткосрочния лихвен процент за първи път от почти една година, засилвайки подкрепата за растежа.

Фючърсите на бенчмарковите облигации със същия срок се повишиха до рекордно висока стойност.

Китайските борсови индекси се понижиха, засилвайки регионалните загуби от Япония до Австралия на фона на слабостта в технологичния сектор. Книжата на производителя на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing поевтиняха с цели 3,3%. Фючърсите върху американските акции се повишиха.

Облекчаването на китайската парична политика е "признание, че има огромен възходящ икономически натиск", заяви Мишел Лам, икономист за Китай в Societe Generale, пред Bloomberg TV. "Това също така е сигнал, че политиците са решени да подкрепят икономиката".

Показателят на Bloomberg за силата на американската валута се понижи с 0,1%, а доходността по 10-годишните държавни ценни книжа спадна с 1 базисен пункт. Мексиканското песо поскъпна, цената на златото се покачи, а биткойнът достигна най-високата си стойност от повече от месец.

В продължение на седмици инвеститорите анализираха по-голямата вероятност Доналд Тръмп да спечели изборите през ноември след слабото представяне на Байдън на дебатите, като залозите за победа на Тръмп се увеличиха миналата седмица след покушението срещу кандидата на републиканците. Въпросът за инвеститорите е дали да продължат същия курс, след като Байдън се отказа от кандидатурата си за преизбиране.

"Изправен пред огромни изненади за втора поредна седмица, азиатският пазар ще бъде следен изкъсо", коментира анализатор в IG Markets. "Повишеното нежелание за поемане на риск може да засегне азиатските акции по-силно от предходната седмица, тъй като инвеститорите усвояват непознатия политически контекст. Валутният пазар също ще усети засиления натиск."

В петък широкият американски борсов индекс S&P 500 спадна с 0,7% и завърши най-лошата си седмица от април насам. Технологичните акции поевтиняха в очакване на корпоративните отчети тази седмица, а цената на книжата на CrowdStrike Holdings Inc., компанията, която стои зад мащабния ИТ срив, довел до спиране на полети и нарушаване на работата на корпорации по целия свят, се срина с 15%, преди да ограничи загубата.

Tesla Inc. и Alphabet Inc. ще бъдат първите от т. нар. "Великолепна седморка", които ще отчетат приходите си във вторник. Анализаторите вероятно ще окажат натиск върху гиганта в областта на електрическите превозни средства на Илон Мъск относно напредъка на плановете му за роботакси. Инвеститорите ще се фокусират и върху приходите на Google от изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още