IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 записа най-лошата си седмица от април насам

Цената на петрола се срина в очакване на споразумение за прекратяване на огъня в Газа

23:49 | 19.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите борсови индекси отвъд Океана записаха спадове в последната за седмицата сесия. Инвеститорите се притесниха от глобалния технологичен срив, който засегна работата на авиокомпаниите, туристическата индустрия и още много компании по света.

Така S&P 500 записа най-лошата си седмица от април насам, пише CNBC. Стойността на индекса достигна точно 5505 пункта, което е понижение от 0,71%. От началото на седмицата намалението е от 2%. Nasdaq, в чийто състав доминират технологичните компании, затвори със седмичен спад от 3,7 на сто и прекъсна серията си от шест поредни седмици с ръстове.

Индексът отчете спад от 0,81% до 17 726,94 пункта в днешната (19 юли) сесия на Wall Street. Анализатори отбелязват, че технологичните компании до този момент се представят много добре и инвеститорите изтеглят парите си от сектора и търсят нови пазари, където да вложат средства.

Dow Jones завърши седмицата на ниво от 40 287,53 пункта, което е спад от 0,93% за деня, но спрямо началото на седмицата има повишение от 0,7 на сто.

На представянето на борсата натежа търговията с акциите на CrowdStrike, които поевтиняха с малко повече от 11% до 304,96 долара за брой. Компанията е причината за глобалния технологочине срив - компанията, предлагаща защита от хакерски атаки, донесе мащабен проблем за потребителите на Microsoft в опит да поправи дефект в своя софтуер.

Петролът поевтиня с около 3% в последната сесия за седмицата на фона на подновени надежди за спиране на огъня в Газа. Спадът започна почти веднага, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи, че споразумение за мир между Израел и Хамас е почти постигнато.

Американският лек суров петрол (WTI) достигна до цена от от малко над 80 долара за барел. Европейският "Брент" поевтиня до 82,63 долара за барел. Същевременно и ръстът на китайската икономика през второто тримесечие се оказа по-слаб от очакваното - 4,7% на годишна база, което също оказа натиск върху цената на петрола.

Доларовият индекс достигна ниво от 104,21 пункта, което е ръст спрямо четиримесечното дъно, записано в сряда от 103,64 пункта. На валутните пазари едно евро се разменя за 1,088 долара. Търговията с британския паунд се извършва при 1,2908 долара за брой.

Цената на златото се понижи с 2,3% до 2400,80 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още