IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният технологичен срив притесни инвеститорите на европейските фондови пазари

Слаби данни във финансови отчети допълнително влошиха настроенията в Германия

20:18 | 19.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските фондови пазари записаха спад за пети пореден ден на фона на глобалния технологичен спад, пише Bloomberg. Повечето компании в света изпитваха затруднения - от общуване с клиентите до предлагане на услуги. На летищата се наложи чекирането на пътниците да бъде извършвано ръчно, което предизвика и големи опашки.

Проблемите доведоха до рязко поевтиняване на акциите на туристическите и авиокомпаниите, които се оказаха сред най-засегнатите, допълва CNBC. Туристическата индустрия записва спад от над 2% в последния ден на седмицата.

Повечето сектори, част от Stoxx 600, също са на червена територия. Така паневропейският индекс затвори седмицата на ниво от 510,03 пункта, или спад от 0,77%.

В Германия слаби финансови отчети допринесоха за негативните настроения и DAX затвори със спад от 1% до 18 171,93 пункта.

Френският САС 40 загуби 0,69% до ниво от 7534,52 пункта, а водещият индекс на Лондонската фондова борса FTSE затвори при 8155,72 пункта, което е намаление от 0,6 на сто. Операторът на борсата LSE съобщи по-рано днес (19 юли), че изпитва технически проблеми, свъразни със срива на Microsoft.

През седмицата европейските акции отстъпиха от пиковете, записани по-рано,на фона на развитието на президентската кампания отвъд Океана. Натиск върху пазарите оказа и решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да не променя лихвите в еврозоната.

Инвеститорите са разочаровани и от нестабилността във Франция след предсрочните избори в началото на юли, допълва още Bloomberg.

Цената на петрола се срина, притисната от силния долар и опасенията за търсенето на петрол в Китай. Водещите сортове на пазарите поевтиняват с около 2 на сто и американският лек суров петрол (WTI) се търгува за 80,85 долара за барел към края на европейската сесия на търговията.

Европейският "Брент" достига цена от малко над 83 долара за барел.

На валутните пазари щатският долар поскъва с 0,1% спрямо основните световни валути. Едно евро се разменя при 1,0881 долара. Търговията с британския паунд се извършва при 1,2908 долара за брой.

Цената на златото продължава да отстъпва от рекордния връх от 2483,60 долара за трой унция, записан в сряда (17 юли) на фона на укрепването на щатската валута. Търговията се извършва при 2400,40 долара за тройунция, или понижение от над 2% спрямо затварянето на търговията в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още