IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Елана Агрокредит“ увеличава приходите от лихви за полугодието

Дружеството е продало значително по-малко имоти, за които не са осъществявани лизингови вноски

16:16 | 19.07.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Елана Агрокредит“ АД увеличава приходите от лихви за полугодието и значително свива продажбите на имоти, за които не са осъществявани лизингови вноски, вижда се от финансовия отчет на дружеството за второто тримесечие на 2024 г., публикуван на сайта x3news.com.

През първото шестмесечие на годината дружеството е финансирало лизинговането на имоти за близо 7,2 млн. лева. Сключени са общо 70 сделки за покупка на 339 имота с обща площ почти 2900 дка., според данните на дружеството.

Приходите на компанията от лихви към края на юни възлизат на над 3,4 млн. лева в сравнение с 2,5 млн. лева към края на юни 2023 г., което е с 35,6% повече на годишна база.

Същевременно дружеството е продало имоти за 410 хил. лева за отчетния период в сравнение с 2,4 млн. лева година по-рано, или с 83% по-малко на годишна база.

Общите приходи на „Елана Агрокредит“ за полугодието са за 3,9 млн. лева в сравнение с малко над 5 млн. лева за полугодието на 2023 г., като намаляват с 22% на годишна база заради по-малкото продажби на имоти.

Общите разходи на дружеството за периода възлизат на 2,2 млн. лева при 3,2 млн. лева година по-рано, или са с 32% по-малко на годишна база. Спадът е заради по-малкото продажби на имоти, което свива балансовата стойност на продадените активи.

Чувствителен ръст дружеството отчита на разходите за лихви – над два пъти до почти 1,4 млн. лева към края на юни в сравнение с над 500 хил. лева година по-рано.

Печалбата за полугодието отбелязва спад от 4% на годишна база до малко над 1,5 млн. лева от близо 1,6 млн. лева за полугодието на 2023 г.

В последната година акциите на „Елана Агрокредит“ поскъпват със 17%, а пазарната капитализация на дружеството достига почти 51 млн. лева.

Свързани компании:

Елана Агрокредит АД(EAC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още