IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отписа над 500 пункта, а S&P 500 също се понижи след силни разпродажби

В четвъртък инвеститорите отново избягваха технологични компании с голяма пазарна капитализация

23:57 | 18.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните борсови индекси в САЩ отбелязаха спад в четвъртък, тъй като инвеститорите продължиха да ограничават позициите си в силно растящи технологични компании, като същевременно се възползваха от силното представяне през последно време на други сектори, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 533,06 пункта до ниво от 40 665,02 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,78% и завърши сесията на равнище от 5544,59 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite изгуби 0,70% от стойността си и се установи на ниво от 17 871,22 пункта в края на търговията.

В четвъртък инвеститорите отново избягваха технологичните компании с голяма пазарна капитализация, както и през последните дни на фона на нарастващата вероятност за понижаване на лихвите през септември от Федералния резерв, която подкрепи оптимизма на по-широкия пазар. Това въодушевление помага основно на компании с малка пазарна капитализация и на по-циклични имена, за които се смята, че ще се възползват повече от понижаване на лихвите.

Загърбването на технологичните акции започна от сряда, когато Nasdaq записа най-лошото си дневно представяне от декември 2022 г. Сесията в сряда беше и първата от 2001 г. насам, в която Nasdaq записа спад от над 2,5%, а Dow регистрира ръст.

Разпродажбите в четвъртък изглеждаха по-широки от само технологичния сектор. Всички сектори от S&P 500 с изключение на един отбелязаха понижение, а 90% от членовете на Dow също записаха загуби. Дори индексът Russell 2000, съсредоточен върху компании с малка пазарна капитализация и напоследък постигащ ръст, се понижи с около 1,9%.

Въпреки спадовете в четвъртък Russell 2000 е нараснал с 3,5% през последните пет сесии. За същия период Nasdaq е отбелязал спад от около 2,3, показвайки по-толямата тема за това как трейдърите въртят технологичните компании.

С движенията в четвъртък само Dow от трите основни индекса се насочва към ръст за седмицата с напредък от над 1%. Russell 2000 също прибавя над 2% за седмицата.

S&P 500 се понижава с над 1% от началото на седмицата, а Nasdaq Composite отписва почти 3% на фона на разпродажбите при технологичните компании.

„Явно е, че понижаване на лихвите от Фед ще бъде добро за малките компании“, коментира Чарли Рипли, старши инвестиционен стратег в Allianz. В същото време има „известна предпазливост и запазване на печалбите от търговията с технологични акции, която е толкова доходоносна тази година“, допълва той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 4,201% и 4,42%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, прибави 0,42% до равнище от 104,18 пункта. Еврото запази нивото си от 1,09 долара, паундът отбеляза лек ръст до 1,295 долара. Спрямо йената щатските пари се търгуват за 157,35 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола пое в различни посоки на фона на намаляващите запази от суров петрол в САЩ за трета поредна седмица. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за август поевтиняха с 3 цента до 82,82 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент с доставка за септември прибавиха три цента до 85,11 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха леко с 0,1% до 2457 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още