IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна е започнала нови преговори за преструктуриране на 20 млрд. долара дълг

Кредиторите настояват за поне символични купонни плащания, докато Киев иска от тях да поемат повече загуби, за да финансира отбраната и възстановяването на страната

14:17 | 18.07.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна и притежателите на нейни облигации са започнали нов кръг официални преговори за преструктуриране на дълг за над 20 млрд. долара. Времето на Киев да постигне споразумение за отсрочване на плащанията изтича, а рискът от потенциален фалит е голям, пише Bloomberg.

Страната договори замразяване на плащанията по дълга след началото на войната. Споразумението обхваща период от две години, който изтича на 1 август, припомня агенцията.

Правителството на Украйна моли инвеститорите да приемат по-големи загуби, които биха му позволили да финансира отбранителните си усилия и да подготви финансови ресурси за възстановяването на страната след войната.

Група притежатели на облигации на Украйна е подписала споразумения за неразкриване на информация. Вторият кръг от преговорите е започнал тази седмица, според запознати източници на агенцията, говорили при условие за анонимност.

Първият кръг от преговорите не успя да доведе до споразумение и приключи миналия месец.

„Ограничените“ разговори обикновено означават, че преговорите са обхванати от изисквания за неразкриване на информация и временни търговски ограничения, тъй като пазарът може да е чувствителен към обсъжданите теми.

Притежателите на облигации настояват за поне символични купонни плащания след края на мораториума, казва един от източниците на агенцията.

Министерството на финансите на Украйна отказва да коментира преговорите. Представител на комисията на облигационерите също отказва коментар.

Доларовите облигации на Украйна с падеж през 2035 г. се търгуваха около 28 цента за долар, което представлява спад с около един цент, тази седмица.

Депутати от Киев са предложили и проектозакон, който ще позволи на правителството да наложи мораториум върху плащанията по външния дълг с цел осигуряване на финансова стабилност и устойчивост на дълга.

Законодателният проект, внесен от лидера на партията на президента Володимир Зеленски, има за цел да даде възможност за спиране на плащанията по международен държавен дълг и държавно гарантирани задължения.

Парламентарната бюджетна комисия се събра в четвъртък сутринта и препоръча на парламента да одобри законопроекта, коментира председателят на комисията Данило Хетманцев в публикация в социалната платформа Telegram.

Законопроектът осигурява необходимата гъвкавост преди постигането на принципно споразумение с частните кредитори за преструктуриране на дълга, посочват от финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 18.07.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 4 седмици
Няма проблем, отписвайте старите кредите и давайте нови - само така може да се спре агресивната агресия на П.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още