IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Шелли груп“ вече се търгува на сегмента за двойно листване EuroBridge

Това е първата българска компания, която може да търси капитал едновременно и на двете борси в България и Германия

12:02 | 18.07.24 г.
Снимка: БФБ-София
Снимка: БФБ-София

От днес акциите на „Шелли груп“ се търгуват на най-новия сегмент за двойно листване на Българската фондова борса (БФБ) EuroBridge, съобщават от Борсата. Това е първата компания, която се търгува в новия сегмент, който беше създаден от БФБ в съвместно сътрудничество с Deutsche Borse.

Чрез него дружествата, които проявяват интерес, могат да листнат акциите си и да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия, възползвайки се от достъпа до глобални инвеститори. Акциите се търгуват на EuroBridge Market в евро, сетълментът по сключените сделки също ще се извършва в евро в TARGET2-Securities (T2S).

„Процесът беше повече от сложен и многопластов, тъй като бяха ангажирани много организации. Имаше и проблеми, не само договорни, но и технически. Но най-доброто е, че пътят вече е проходен и утъпкан. И по време на цялата процедура Българска фондова борса беше основен двигател“, каза главният изпълнителен директор на „Шелли груп“ Димитър Димитров по време на символичното биене на камбаната в БФБ за началото на търговската сесия.

Сегментът EuroBridge Market беше представен по време на събитие, организирано от БФБ в началото на април. Той позволява двойно листване на компаниите едновременно на БФБ-София и на Xetra във Франкфурт. Още на събитието стана ясно, че „Шелли груп“ ще е първата компания, чиито акции ще се търгуват в този сегмент, тъй като акциите ѝ са листнати на Франкфуртската фондова борса и има най-голяма готовност за прехвърлянето. Преместването на емисията на новия сегмент беше одобрено от Съвета на директорите на БФБ-София в края на април. 

През последната година акциите на „Шелли груп“ поскъпват с близо 170%, а пазарната капитализация възлиза на около 700 млн. евро (1,4 млрд. лв.).

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още