IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след по-голям от очаквания спад на запасите в САЩ*

Запасите от суров петрол в Щатите са намалели с 4,9 млн. барела през миналата седмица

09:18 | 18.07.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се повишава в четвъртък, подкрепена от по-голямото от очакваното намаление на запасите от суров петрол в САЩ, най-големия потребител на „черно злато“ в света, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 32 цента, или 0,4%, до 85,40 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 48 цента, или 0,6%, до 83,33 долара за барел.

И двата договора отбелязаха покачване на цените в сряда.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 4,9 млн. барела през миналата седмица, сочат последните данни на Американската администрация за енергийна информация. Това надхвърля прогнозата за спад от 30 хил. барела, направена от анализатори в анкета на Ройтерс, и отчетения спад от 4,4 млн. барела в доклада на търговската група American Petroleum Institute.

„Здравословните сигнали за търсенето от САЩ надделяват над опасенията за скромния икономически растеж в Китай през миналата седмица“, заяви Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор във Phillip Nova.

„Надеждите за намаляване на лихвените проценти от страна на Фед, което може да стимулира икономическия растеж, и настоящите летни пътувания в САЩ осигуряват достатъчна тяга в търсенето на „черно злато“ от най-голямата икономика в света“, добави Сачдева.

Перспективите за понижаването на разходите по заемите през следващите месеци както в САЩ, така и в Европа, спомогнаха за подкрепа на пазара.

Представители на Федералния резерв заявиха в сряда, че централната банка е „по-близо“ до облекчаване на паричната си политика, като се има предвид подобрената траектория на инфлацията и по-добрия баланс на пазара на труда.

Освен това икономическата активност в САЩ се разширяваше с лек до скромен темп от края на май до началото на юли, като фирмите очакват забавяне на растежа занапред.

Междувременно Европейската централна банка почти сигурно ще запази лихвените проценти без промяна на заседанието си в четвъртък, но сигнализира, че следващият ѝ ход вероятно ще бъде към понижение.

Инвеститорите очакват новини и от ключовата лидерска среща в Китай, която ще приключи в четвъртък.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 18 минути
До: 0pk ... тцъ ... продължавам да не го мисля , кат мине 300 кинта тогава ще го мисля ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 1 час
До: zelka007 и вече няма да си пълниш резервоара без да мислиш за цената, нале? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 1 час
скъпият петрол е хубава новина , по-малко ДВГ повече електрички ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още