IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции затвориха с понижение за трети пореден ден

Технологичният сектор в Stoxx 600 отчете най-силен еднодневен спад от декември 2022 г.

20:21 | 17.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските акции затвориха с понижение за трети пореден ден в сряда, тъй като инвеститорите са предпазливи заради търговското напрежение между САЩ и Китай и предстоящото решение за лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,48% до 514,83 пункта, като в сесията докосна едноседмично дъно, пише Investing.com. Технологичният подиндекс на бенчмарка се понижи с 4,5%, което е най-големият еднодневен спад от декември 2022 г.

В Германия DAX отчете спад от 0,44% до 18 437,3 пункта, във Франция CAC 40 се понижи с 0,12% до 7570,81 пункта, а FTSE 100 във Великобритания е едно от изключенията, след като отчете ръст от 0,28% до 8187,46 пункта.

Акциите на нидерландската фирма ASML, най-големият доставчик на оборудване за производство на компютърни чипове в света, загубиха почти 11% - най-големият дневен спад от четири години насам. Инвеститорите се опасяват, че натискът на правителството на САЩ може да доведе до по-строги ограничения върху износа на компанията за Китай.

Bloomberg News съобщи, че на фона на съпротивата на съюзниците на Вашингтон срещу репресиите относно чиповете, САЩ обмислят изключително строги търговски ограничения, ако компаниите продължат да предоставят на Китай достъп до модерна полупроводникова технология.

Акциите на други компании за полупроводници също загубиха позиции. Книжата на ASM International и BE Semiconductor поевтиняха с по над 7%.

Въпреки силните понижения от сряда, технологичният сектор е сред най-добре представящите се от включените в Stoxx 600, като съответният подиндекс отчита ръст от близо 13% от началото на годината.

Същевременно акциите на Adidas поскъпнаха с 2,1%, след като германският производител на спортни облекла увеличи прогнозата си за печалбите за цялата година след по-доброто от очакваното второ тримесечие. Акциите на конкурента Puma поскъпнаха с 2,2%.

Пазарната оценка на Roche се повиши с 5,8%, след като швейцарският производител на лекарства обяви, че медикамент за отслабване в портфолиото на придобитата Carmot Therapeutics е дал положителни резултати в ранен етап на изпитване. Акциите на конкурента Novo Nordisk (NYSE:NVO), най-голямата публична компания в Европа, обаче поевтиняха с 5,3%. Групата произвежда популярният медикамент Ozempic.

Датският производител на слухови апарати Demant отчете спад на пазарната капитализация с 14,8%, след като намали прогнозата си за цялата година. Шведският доставчик на решения за обработка на въздуха Munters същевременно отчете 22,4% ръст на цената на акциите в сесията заради по-добрите от очакваното финансови резултати през второто тримесечие.

Що се отнася до данните, инфлацията в еврозоната за юни е 2,5% на годишна база. Евростат публикува данните непосредствено преди срещата на Европейската централна банка за определяне на лихвените проценти тази седмица. Прогнозите са банката да не променя лихвените нива.

В Обединеното кралство инфлацията се противопостави на прогнозите за лек спад и се задържа на ниво от 2% през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още