IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq започват борсовата сесия с понижения*

Акциите на Apple и Tesla поевтиняват съответно с 2% и 1%

17:19 | 17.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Wall Street започват борсовата сесия с понижения, предава CNBC. Широкият пазарен показател S&P 500 се търгува с 1% по-ниско, докато технологичният измерител Nasdaq Composite се понижава с 1,6%. Индексът на сините чипове Dow Jones губи 42 пункта, или 0,1 на сто.

Акциите на Apple и Tesla поевтиняват съответно с 2% и 1%. Това е последният признак, че инвеститорите се отдръпват от акциите на технологичните мегакомпании след подема през тази година, когато изкуственият интелект привлече интереса на пазара.

Акциите на полупроводниковите компании се сблъскват с особени затруднения след доклад на Bloomberg News, според който администрацията на президента Джо Байдън обмисля по-строги търговски ограничения, ако компаниите продължат да предоставят на Китай достъп до технологии, произведени в САЩ.

Акциите на ETF VanEck Semiconductor (SMH) поевтиняват с близо 4%. Акциите на Nvidia и листваните в САЩ акции на Taiwan Semiconductor са надолу съответно с 3,8% и 6,1%.

В предходната сесия на Wall Street Dow се повиши с повече от 700 пункта до рекорден резултат.

„През повечето от последните две години Dow изоставаше от индекса S&P 500“, казва Крис Закарели, главен инвестиционен директор на Independent Advisor Alliance. „Но това лято той се радва на свеж вятър в платната си заради надеждите, че пазарното рали ще се разшири от тесен кръг технологични компании към по-широк кръг фирми в цялата икономика.“

Това разширяващо се пазарно рали е в ход, тъй като трейдърите вече са по-оптимистично настроени по отношение на намаляването на лихвените проценти в САЩ, което би трябвало да е от полза за компаниите с малка пазарна капитализация и за тези с по-високи разходи за финансиране.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 4,168%, а тази по 30-годишните - до 4,381%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира спад от 0,57% до 103,67 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поскъпват с 1,11% до 84,66 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI - с 1,55% до 80,52 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,44 на сто и се търгува на цена от 2478,7 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 16:50 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още