IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава почти без промяна в сряда*

Намаляващите запаси в САЩ компенсират забавянето на търсенето в Китай

09:20 | 17.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола остава стабилна в сряда, като световният бенчмарк Брент се задържа близо до едномесечното дъно, което достигна през предходната сесия, тъй като признаците за отслабване на растежа на търсенето в Китай се сблъскаха с перспективата за намаляване на петролните запаси в САЩ, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиняват с 4 цента до 83,69 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) също поевтиняват с 4 цента до 80,72 долара за барел.

И двата бенчмарка отчетоха спад през предходните три сесии, като във вторник фючърсите върху сорта Брент се търгуваха до 83,30 долара за барел или най-ниското ниво от 17 юни насам.

Макар че опасенията за търсенето в Китай продължават да тежат на настроенията на инвеститорите, намаляването на запасите в САЩ е фактор, ограничаващ понижението на цените, заяви Приянка Сачдева, старши пазарен анализатор в сингапурската брокерска компания Phillip Nova.

„А стабилните данни за търговията на дребно в САЩ сочат, че икономиката все още е здрава въпреки по-високите разходи по заемите. Това неутрализира опасенията за забавяне на американската икономика, както и тези за намалено търсене на „черно злато“, добавя тя.

Според официални данни от началото на седмицата икономиката на Поднебесната империя, който е най-големият вносител на петрол в света, е нараснала с 4,7% през второто тримесечие. Това е най-бавният растеж от първото тримесечие на 2023 г. насам.

По-силният щатски долар също натежава на цените на „черното злато“, посочи анализаторът на ANZ Bank Даниел Хайнс. Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, се повишава леко в сряда, което прави петрола по-скъп за инвеститорите, притежаващи други валути.

В САЩ, които са най-големият производител и потребител на „черно злато“ в света, запасите от суров петрол са намалели с 4,4 млн. барела през седмицата, приключила на 12 юли, съобщиха пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха запасите от суров петрол да намалеят с 33 хил. барела. Администрацията за енергийна информация на САЩ ще публикува официалния си доклад за запасите по-късно днес.

В подкрепа на цените на петрола продажбите на дребно в САЩ останаха на стабилно ниво през юни, тъй като спадът на постъпленията в автосалоните бе компенсиран от широкото засилване на други пазари. Тази проява на потребителска устойчивост засили перспективите за икономически растеж през следващите месеци.

Същевременно нарастващият геополитически риск също спомага за ограничаване на спада на цените на петрола, смятат анализаторите на Growmark Energy.

Петролен танкер, плаващ под флага на Либерия, оценява щетите и разследва потенциален петролен разлив, след като е бил нападнат от йеменските хути в Червено море, съобщи във вторник Съвместният морски информационен център за Червено море и Аденския залив (JMIC).

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още