IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow записа най-силната си сесия от над година

Основният двигател на пазара беше свързан с оптимизма сред инвеститорите, че скоро Федералният резерв ще започне да намалява лихвите

23:23 | 16.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси на Wall Street приключиха сесията с ръстове, като Dow записа най-доброто си представяне от над година, съобщава CNBC.

Основният двигател на пазара беше свързан с оптимизма сред инвеститорите, че скоро Федералният резерв ще започне да намалява лихвите.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна със 742,76 пункта, или с 1,85%, до ниво от 40 954,48 пункта. Това е най-големият ръст за индекса от юни 2023 г.

Фокусираният върху компаниите с малка пазарна капитализация индекс Russell 2000 прибави 3,4% към стойността си.

Широкият измерител S&P 500 отчете ръст от 0,64 на сто до 5667,20 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа повишение от 0,20% до 18 509,34 пункта.

Цената на акциите на Caterpillarсе се покачи с повече от 4%, като компанията изостава в представянето си за деня единствено от UnitedHealth в рамките на Dow.

При банките, акциите на JPMorgan Chase поскъпнаха с 1,7 на сто, докато тези на Bank of America, Wells Fargo и Citigroup прибавиха към стойността си съответно 5,35%, 4,37 на сто и 3,3%.

Трейдърите обърнаха внимание и на новите данни за продажбите на дребно в САЩ, които остават непроменени през юни. Стабилният резултат следва ръста от 0,3% през май, съобщи Министерството на търговията. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че продажбите на дребно, които са предимно на стоки и не са коригирани спрямо инфлацията, ще намалеят с 0,3%.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 16 юли. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 16 юли.

В момента инвеститорите са убедени, че Фед ще понижи лихвите на своето заседание през септември. Това осигурява възходящ импулс за акциите на онези, компании, които се влияят от състоянието на икономиката и от разходите по заеми.

Ден по-рано управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че американската централна банка няма да чака инфлацията да се забави до 2%, за да намали лихвените процент. В изказване пред Икономическия клуб на Вашингтон Пауъл се позова на идеята, че политиката на централната банка работи с "дълги и променливи закъснения", за да обясни защо Фед няма да изчака достигането на целевата си стойност.

"Последицата от това е, че ако чакате, докато инфлацията спадне до 2%, вероятно сте чакали твърде дълго, защото затягането, което правите, или нивото на затягане, което имате, все още има ефекти, които вероятно ще доведат до инфлация под 2%", каза Пауъл. Вместо това Фед търси "по-голяма увереност", че инфлацията ще се върне на нивото от 2%, поясни той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 4,162% и 4,373 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст от 0,02 на сто до 104,22 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се понижи с 1,23 на сто до 83,81 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI отчете спад от 1,26% до 80,88 долара за барел.

Спот цената на златото нарасна с 0,7% до 2440,01 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още