IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Пауъл помрачиха настроенията на основните борси в Европа

Пазарите реагираха и на новите данни за инфлацията при храните във Великобритания, както и на доверието на инвеститорите в германската икономика

19:40 | 16.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Настроенията на основните европейски борси бяха помрачени, докато инвеститорите оценяват последните коментари на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл и новите икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,28 на сто до 517,3 пункта.

Германският индекс DAX отчете спад от 0,39% до 18 518,03 пункта.

Френският показател CAC изтри 0,69% от стойността си, смъквайки се до равнище от 7580,03 пункта.

Британският измерител FTSE записа понижение от 0,22 на сто до 8164,9 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за инфлацията при храните във Великобритания, която се охлажда до най-ниското си ниво от септември 2021 г. Годишният темп на нарастване на цените в супермаркетите се е понижил до 1,6% през четирите седмици до 7 юли спрямо година по-рано, според данни, публикувани от изследователската компания Kantar във вторник. За сравнение, миналия месец данните бяха за ръст от 2,1%.

Междувременно нов доклад на института ZEW показа, че доверието на инвестиралите в германската икономика се влошава за първи път от една година насам, тъй като промишлеността не успява да отговори на постепенното възстановяване в други сектори. Показателят за очакванията на ZEW спада до 41,8 пункта през юли от 47,5 пункта през юни, сочат публикувани във вторник данни. Това е малко повече от прогнозираните 41 пункта от икономисти в проучване на Bloomberg. Измерителят за текущите условия обаче се подобрява.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 16 юли. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 16 юли.

Според нови данни на Евростат излишъкът в международната търговия със стоки в Еврозоната достига 13,9 млрд. евро през май. За сравнение, през май 2023 г. беше отчетен търговски дефицит от 400 млн. евро. Прогнозите на икономистите пък сочеха още по-голям излишък през петия месец на тази година от около 18 млрд. евро.

За целия Европейски съюз търговският излишък е достигнал до 9,7 млрд. евро спрямо дефицит от 2,6 млрд. евро година по-рано.

Трейдърите обърнаха внимание и на коментарите на Джером Пауъл, който заяви ден по-рано, че американската централна банка няма да чака инфлацията да се забави до 2%, за да намали лихвените проценти.

В изказване пред Икономическия клуб на Вашингтон Пауъл се позова на идеята, че политиката на централната банка работи с "дълги и променливи закъснения", за да обясни защо Фед няма да изчака достигането на целевата си стойност.

При индивидуалните акции книжата на германската Hugo Boss поевтиняха със 7,5 на сто, след като компанията понижи своята прогноза за целогодишните продажби, позовавайки се на „геополитическите и макроикономически предизвикателства“.

Цената на акциите на британската Burberry се понижи с 5,2 на сто, само ден, след като компанията издаде предупреждения за печалбата на фона на слабото търсене на луксозни стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още