IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прането на пари чрез криптовалути се увеличава

Това става чрез различни методи, включващи т. нар. миксери, мостове между различните блокчейни и движение между портфейли

14:37 | 16.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Престъпниците, които перат пари, все по-често използват криптовалути, за да скрият произхода и движението на незаконно придобити средства. Това показва доклад на Chainalysis, цитиран от CNBC.

Докладът, който изследва тенденциите и новите начини за пране на пари, посочва, че криптовалутите се използват за офлайн престъпления като трафик на наркотици и измами, защото движението на монетите е „трансгранично, на практика незабавно и като цяло нескъпо за трансакции“.

„Растящата масовост на криптовалутите ги направи инструмент за пране на средства от различни престъпления извън мрежата им като трафик на наркотици и измами. През 2024 г. прането на пари в криптосектора придружава всички престъпления – не само тези, които по своята същност са свързани с криптовалутната екосистема“, се казва в юлския доклад на аналитичната фирма.

Прането на пари става чрез различни методи, включващи т. нар. миксери, мостове между различните блокчейни и движение между портфейли, за да се замаскира потокът на средствата.

Миксерите представляват услуга, която обединява криптовалути от различни източници, за да затрудни проследяването на отделните монети и собствеността им. Мостовете пък се използват от някои и за скриване на произхода на средства, премествайки ги между отделни блокчейн мрежи.

По същия начин движението на средства между различни портфейли на посредници затруднява тяхното проследяване.

От 2019 г. почти 100 млрд. долара във фондове са били трансферирани от портфейли с незаконна дейност към такива със законна дейност по конвертиране във фиатна валута, показват данните на Chainalysis. Най-голямата идентифицирана сума е 30 млрд. долара през 2022 г.

Въпреки това незаконната дейност все пак може да бъде проследена, посочват от Chainalysis.

Прането на пари чрез криптовалута може да бъде проследено и анализирано с голяма точност и бърза скорост благодарение на по-голямата прозрачност на блокчейна в сравнение с традиционните финансови системи. Въпреки това прането на пари чрез криптовалута се очаква да се увеличи още повече, предупреждават в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още