IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатско-тихоокеанските пазари не намериха единна посока във вторник

Застрахователната компания Ping An беше една от най-губещите, като акциите ѝ поевтиняха с повече от 5%

11:34 | 16.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Азиатско-тихоокеанските пазари отбелязаха разнопосочни резултати във вторник, докато инвеститорите оценяваха оптимистичните коментари на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл относно намаляването на лихвите, които доведоха до ръстове на Wall Street в понеделник, предаде CNBC.

Пауъл заяви, че централната банка няма да чака инфлацията да достигне 2%, за да понижи разходите по заемите, тъй като политиката на Фед работи с "дълги и променливи закъснения". „Ако чакаме, докато инфлацията спадне до 2%, вероятно сме чакали твърде дълго", добави той.

Коментарите му, съчетани с очакванията, че неуспешният опит за покушение срещу кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп ще доведе до големи печалби за партията, тласнаха индекса на сините чипове Dow Jones към нови върхове.

Днес показателят CSI 300 в континентален Китай се повиши с 0,63% и приключи борсовата сесия на ниво от 3498,28 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng отстъпи с 1,52%.

Застрахователната компания Ping An беше една от най-губещите в Hang Seng, като акциите ѝ поевтиняха с повече от 5%, след като фирмата обяви, че ще анулира 102,6 млн. акции А по сметката си за обратно изкупени ценни книжа. Отделно от това китайските застрахователи предложиха да емитират конвертируеми облигации на стойност 3,5 млрд. долара с падеж през 2029 г.

Индийският бенчмарк Nifty 50 достигна исторически връх, нараствайки с 0,20%.

Японският индекс Nikkei 225 нарасна с 0,2% до 41 275,08 пункта, а широкият измерител Topix се повиши с 0,34%, завършвайки на ниво от 2904,5 пункта, след като пазарите в Страната на изгряващото слънце възобновиха търговията след официалния празник вчера.

Акциите на японската компания TDK Corporation, шестата по големина акция в Nikkei, скочиха с повече от 5,4%.

Южнокорейският показател Kospi напредна с 0,18% и завърши на ниво от 2866,09 пункта, а измерителят на компании с малка пазарна капитализация Kosdaq пое в обратната посока и спадна с 1,56% до 839,61 пункта.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 изостана с 0,23%, отстъпвайки от най-високата си стойност при затварянето в понеделник и завършвайки на ниво 7999,3 пункта.

Лидерите на Комунистическата партия на Китай заседават в периода 15-18 юли на своя Трети пленум, който обикновено се провежда на всеки пет години, обикновено през есента, но беше отложен от 2023 г.

Срещата се фокусира върху дългосрочните икономически реформи и цели, но не е ясно дали ще бъде последвана от незабавни политически реакции. Инвеститорите следят събитието с повишен интерес.

По-рано сингапурският държавен инвеститор Temasek обяви плановете си да инвестира до 10 млрд. долара в Индия в рамките на три години в областта на финансовите услуги и здравеопазването. Към март компанията е имала 7% инвестиции в южноазиатската държава.

Temasek, която държи 19% от инвестициите си в Китай, съобщи, че продължава да заема предпазлива позиция поради напрежението в търговията на Поднебесната империя.

В понеделник в САЩ Dow се повиши с 0,53% и затвори на рекордните 40 211,72 пункта. Широкият пазарен показател S&P 500 добави 0,28% и завърши на ниво от 5631,22 пункта, а технологичният измерител Nasdaq Composite нарасна с 0,4 на сто и приключи борсовата сесия на ниво от 18 472,57 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още