IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължаващите опасения за търсенето в Китай притиска цената на петрола*

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтинят до 84,64 долара за барел

09:23 | 16.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава във вторник поради опасенията за забавяне на китайската икономика, което намалява търсенето. Спадът обаче е ограничен на фона на очакването, че Федералният резерв на САЩ ще започне да понижава основния си лихвен процент още през септември, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтинят с 21 цента, или 0,25%, до 84,64 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) - с 25 цента, или 0,31%, до 81,66 долара за барел.

Пазарният стратег на IG Ип Джун Ронг казва в имейл, че по-слабата серия от китайски икономически данни "хвърля известни съмнения върху това дали пазарните участници не са прекалено оптимистично настроени по отношение на перспективите за търсенето на „черно злато“ от страна на Пекин".

Втората по големина икономика в света нарасна с 4,7% през второто тримесечие на годината, което е най-бавният ръст от първото тримесечие на 2023 г. насам и не отговаря на прогнозата за 5,1%, направена от икономисти в анкета на Ройтерс. Икономиката се забавя и в сравнение с разширяването от 5,3% през предходното тримесечие, възпрепятствана от продължителния спад в сектора на недвижимите имоти и несигурността на пазара на труда.

"Данните за брутния вътрешен продукт и продажбите на дребно за второто тримесечие на годината изненадаха със значителен спад надолу, а очакванията за по-силни правителствени мерки за стимулиране на икономиката може да се сблъскат с разочарование", добави Ип.

Лидерите на Комунистическата партия на Китай заседават в периода 15-18 юли на своя Трети пленум, който обикновено се провежда на всеки пет години, обикновено през есента, но беше отложен от 2023 г.

Срещата се фокусира върху дългосрочните икономически реформи и цели, но не е ясно дали ще бъде последвана от незабавни политически реакции.

Въпреки многобройните усилия за стимулиране на влошаващата се икономика, китайското правителство не успява да промени ситуацията. И макар спадът на пазара на недвижими имоти да започна да се забавя, кризата далеч не е отминала, а фондовият пазар се затруднява да се възстанови от тригодишния си спад.

В САЩ председателят на Фед Джером Пауъл заяви в понеделник, че трите показателя за инфлацията през второто тримесечие на тази година "донякъде увеличават увереността", че темпът на нарастване на цените се връща устойчиво към целта на централната банка. Пазарните участници разтълкуваха това като индикация, че е възможно да се стигне до намаляване на лихвените проценти съвсем скоро.

По-ниските лихви могат да стимулират икономическата активност и търсенето на „черно злато“.

Основните икономически данни за САЩ започнаха да показват признаци на смекчаване, което може да ускори решението на Фед за облекчаване на паричната политика, като съкращения на разходите по заемите са вероятни през септември и декември.

От гледна точка на предлагането, в отговор на израелските бомбардировки на Газа бойците на хутите в Йемен атакуваха три кораба, включително петролен танкер, в Червено и Средиземно море с балистични ракети, дронове и лодки с взривни устройства.

Въпреки че кризата в Близкия изток не се е отразила на доставките, нападенията срещу кораби в Червено море принуждават плавателните съдове да избират по-дълги маршрути.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още