IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow се покачи с 200 пункта до нов рекорд, след като Тръмп оцеля при опита за убийство

Акциите на компаниите с малка пазарна капитализация и книжата на банките поскъпнаха

23:38 | 15.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският индекс на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши значително в понеделник, след като инвеститорите заложиха, че неуспешният опит за покушение срещу бившия президент Доналд Тръмп увеличава шансовете му на президентските избори през ноември.

Евентуалните бъдещи по-благоприятни фискални политики се разглеждат като допълнителен стимул за разширяване на бичия пазар, който започна да се оформя миналата седмица. Акциите на компаниите с малка пазарна капитализация и книжата на банките поскъпнаха в понеделник.

Dow скочи с 210,82 пункта, или 0,53%, до 40 211,72 пункта. Широкият борсов измерител S&P 500 добави 0,28% до 5 631,22 пункта. И двата индекса достигнаха нови върхове в рамките на сесията, а първият записа и рекордно високо ниво на затваряне. Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 0,4% до 18 472,57 пункта.

"Добрата новина е, че бившият президент Тръмп не е пострадал сериозно", коментира пред CNBC Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA Research. "В резултат на това смятам, че пазарът ще продължи по пътя на инерцията си".

В понеделник в Милуоки, Уисконсин, започна Националната конвенция на Републиканската партия, като Тръмп води пред президента демократ Джо Байдън в националните проучвания.

Акциите на Humana и UnitedHealth Group поскъпнаха по време на сесията днес. Застрахователите ще спечелят от по-слабия натиск върху разходите от страна на една евентуално републиканска администрация.

Индексът на компаниите с малка пазарна капитализация Russell 2000 нарасна с 1,8%, достигайки най-високото си ниво от 2022 г. и записвайки четвъртна поредна положителна сесия. От Goldman Sachs заявиха, че вторият мандат на Тръмп може да подкрепи акциите на компаниите с малка пазарна капитализация, позовавайки се на добрите им резултати след победата му през 2016 г.

Книжата на Goldman Sachs поскъпнаха с 2,6%, след като приходите надхвърлиха очакванията на анализаторите. SPDR S&P Bank ETF  и SPDR S&P Regional Banking ETF добавиха по над 2%. Goldman е една от над 40-те компании от състава на S&P 500, които отчитат резултатите си за второто тримесечие тази седмица. Сред тях са също Bank of America, United Airlines и Netflix.

Освен отчетите, инвеститорите анализираха и коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който заяви, че централната банка няма да чака инфлацията да достигне целевото равнище от 2%, за да понижи лихвените проценти. Той също така заяви, че сценарият за твърдо приземяване е малко вероятен за икономиката.

"Много се доближаваме до момента, в който Фед... ще види данните, които трябва да види, за да се съгласи да намали лихвите", коментира Бил Мерц, ръководител на отдел "Анализ на капиталовите пазари" в U.S. Bank Asset Management. "Това е първото и най-важно нещо в психологията на пазара."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 15.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още