IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари се свиха с 1% под влияние на атаката срещу Тръмп

Общоевропейският борсов индекс Stoxx 600 затвори с 1% по-ниско, като всички сектори и основни борси бяха на червено

19:39 | 15.07.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските фондови пазари започнаха седмицата с понижения, докато инвеститорите осмислят последствията от опита за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по време на митинг през уикенда.

Общоевропейският борсов индекс Stoxx 600 затвори с 1% по-ниско, като всички сектори и основни борси бяха на червено, предаде CNBC.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Акциите на Burberry поевтиняха с 16%, след като разочароващите резултати за първото тримесечие накараха компанията да смени главния си изпълнителен директор и да намали дивидента си.

Междувременно цената на книжата на Swatch Group се понижи с 9,8%, тъй като печалбата ѝ спадна на фона на забавянето на продажбите в Китай.

Азиатско-тихоокеанските пазари също бяха в отстъпление в понеделник, след като данните за брутния вътрешен продукт на Китай не оправдаха очакванията.

Търговията на Уолстрийт обаче започна силно, като индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average и широкият S&P 500 се изкачиха до нови рекордни стойности.

Според анализатори опитът за покушение в събота повишава вероятността Тръмп да се върне в Белия дом и според тях американските акции вероятно ще получат краткосрочен тласък. Криптовалутите и свързаните с тях книжа също бяха подкрепени от така наречената "търговия с очакване за победа на Тръмп".

В неделя президентът Джо Байдън се обърна към нацията от Белия дом, като осъди всяко политическо насилие и призова за единство. Междувременно Тръмп заяви, че речта му на Националния конгрес на Републиканската партия вече ще се фокусира върху националното единство, вместо да се насочва към политиките на Джо Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 15.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още