IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Софарма трейдинг" придоби мажоритарен дял в беларуски търговец на лекарства

След увеличение на капитала българското дружество притежава 79% от СООО „Брититрейд“, което управлява 192 аптеки в Беларус чрез 12 дъщерни компании

11:06 | 11.07.24 г. 3
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

„Софарма трейдинг“ АД е придобило 79% дял в беларуската компания за търговия на едро на лекарства СООО „Брититрейд“, съобщават от българското дружество чрез сайта x3news.com.

Българската компания е участвала в увеличение на капитала на беларуския търговец, в резултат на което е придобила мажоритарния дял от капитала ѝ, посочва се в съобщението.

„Софарма Трейдинг“ уведомява, че в изпълнение на решение на съвета на директорите, взето след извършени анализи и преговори, компанията участва в увеличението на капитала и придоби по този начин 79% дял в СООО „Брититрейд“ – търговска компания в сектора на грижата за здравето в Беларус“, посочва се в съобщението.

Сделката е част от стратегията за международна експанзия на „Софарма трейдинг“. Първа стъпка в тази посока компанията направи още през 2015 г., когато навлезе на сръбския пазар, припомнят от компанията.

Дружеството обаче начисли значителна обезценка през 2021 г. заради този бизнес – близо 18 млн. лева.

От компанията казват, че „Брититрейд“ има над 10-годишна история на пазара. Компанията търгува на едро с лекарствени продукти и медицински изделия, като присъства на беларуския пазар чрез мрежа от 12 дъщерни дружества, управляващи 192 аптеки.

„Софарма трейдинг“ значително разшири собствената си аптечна мрежа в последните години, след като придоби веригите „Роял Фармаси“, „ФармаСтор“, Ceiba, Sanita, SCS и Vitalis. Дружеството оперира над 200 аптеки под бранда SOpharmacy в повече от 40 града от страната.

В последната година акциите на „Софарма трейдинг“ отчитат близо 1% ръст, а пазарната капитализация на дружеството възлиза на малко над 200,5 млн. лева.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 11.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Дядо Коледа
преди 5 дни
Скоро и в Северна Корея ще купят някоя верига с аптеки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Кисимов
преди 5 дни
Да не мислиш че чичо ти ще тръгне да пита разни Урсулези, той има чар, не е като някой Главчо Главунчев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 9
Алехандро
преди 5 дни
Че, това, разрешено ли е?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още