IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва с намаляването на запасите в САЩ*

Запасите от бензин също са се понижили, което е сигнал за по-голямо търсене

09:21 | 11.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се повишава в четвъртък, предава Ройтерс. Това се случва след публикуването на данни, според които запасите от суров петрол в САЩ са намалели. Запасите от бензин също са се понижили, което пък е сигнал за по-голямо търсене.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поскъпват с 35 цента, или 0,4%, до 85,43 долара за барел. Фючърсите върху американския West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 36 цента, или 0,5%, до 82,47 долара за барел.

През седмицата, приключила на 5 юли, запасите от суров петрол в САЩ са спаднали с 3,4 млн. барела до 445,1 млн. барела, като значително надхвърлят очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, за намаление с 1,3 млн. барела.

Запасите от бензин спаднаха с 2 млн. барела до 229,7 млн. барела, което е много повече от очакваното от анализаторите намаление от 600 хил. барела през празничната седмица, посветена на Деня на независимостта на САЩ.

Организацията на страните износителки на петрол също се придържа към прогнозата си за сравнително силен ръст на световното търсене на „черно злато“ през 2024 г. и следващата година, като съобщи в сряда, че устойчивият икономически растеж и пътуванията по въздух ще подкрепят използването на горива през летните месеци.

Ръстът на цените обаче е ограничен, тъй като прекъсванията на доставките в рафинериите и офшорните производствени съоръжения заради урагана "Берил" бяха минимални.

Междувременно данните за инфлацията в САЩ, които се очакват тази седмица, включват индекса на потребителските цени в четвъртък и доклада за индекса на цените на производител в петък. И двата доклада могат да определят настроенията на пазара.

Очакванията за намаляване на лихвения процент с 25 базисни пункта до септември се повишиха до 74% от около 70% във вторник и 45% преди месец според инструмента FedWatch на CME. По-ниските лихви намаляват разходите по заемите, което може да стимулира икономическата активност и търсенето на „черно злато“.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в сряда, че централната банка на САЩ ще взема решения за лихвените проценти "когато и както" са необходими, отхвърляйки предположението, че намаляването на лихвите през септември може да се разглежда като политически акт преди президентските избори през есента.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 11.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още