IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недвижимите имоти тласнаха нагоре европейските борси в сряда

Френският бенчмарк CAC 40 се повиши след спада в предходната сесия, докато пазарите оценяват бурното политическо положение след изборите в страната

20:08 | 10.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси се оцветиха в зелено в сряда на фона на по-широките ръстове и силни корпоративни отчети, а инвеститорите бяха под влиянието на още изказвания на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл във втория ден от изслушването му в Конгреса, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,9%, подкрепен от ръста с 2,1 на сто в сектора на недвижимите имоти.

Френският CAC 40 напредна с 0,86% до ниво от 7573,55 пункта, след като се понижи в предходната сесия, докато пазарите оценяват бурното политическо положение след парламентарните избори в неделя.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,66% до равнище от 8193,51 пункта. Германският DAX се повиши с 0,94% и завърши деня на ниво от 18 407,22 пункта.

Подкрепяйки акциите, доходността по държавните облигации в еврозоната се понижи в знак, че инвеститорите намаляват премията за политически риск, която прилагаха за страните преди втория тур на парламентарните избори във Франция.

Междувременно Пауъл заяви във втория ден от изслушванията си в Конгреса, че не е готов да заключи, че инфлацията се насочва устойчиво към 2%, но допълни, че има „известна увереност в това“.

Сега пазарите очакват данните за инфлацията през юни в САЩ и Германия, които трябва да бъдат публикувани в четвъртък, за да преценят графика на възможните лихвени понижения.

Вниманието е насочено и към тримесечните отчети в региона. Анализатори на Deutsche Bank заявиха в бележка: „Очакваме както печалбите, така и продажбите да са нараснали леко през второто тримесечие, което ще бъде първи положителен годишен ръст от първото тримесечие на 2023 г.“.

Книжата на норвежката аерокосмическа и отбранителна компания Kongsberg Gruppen поскъпнаха с 11% и тя оглави бенчмарковия индекс, след като обяви силен ръст на приходите, подобрени маржове и нарастващ каталог с поръчки през второто тримесечие.

На обратния полюс цената на акциите на британската компания Barratt Developments се понижи с 1,2%, след като компанията за жилищно строителство прогнозира спад с до 7% на целите си за жилищно строителство за фискалната 2025 г., като се позова на високите лихви по жилищните заеми и притеснения за по-широката икономика.

Книжата на онлайн компанията за доставка на храни Delivery Hero поскъпнаха с 9,2%, след като приложението за доставка на храни Baemin, подкрепено от германската компания, съобщи, че ще повиши комисионата си за южнокорейските ресторанти.

Цената на акциите на Travis Perkins нарасна със 7,1%, след като британската компания за строителни материали определи Пийт Редфърн за свой нов главен изпълнителен директор. Той ще наследи Ник Робъртс, който ще се оттегли на 16 септември след пет години начело на компанията.

Книжата на Enagas поскъпнаха с 6,2%, след като испанският мрежови оператор прие да продаде дела си от 30,2% в Tallgrass Energy на американския фонд Blackstone за 1,1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 10.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още