IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да премине към еднодневен сетълмент най-рано в края на 2027 г.

Въпросът вече не е дали, а как и кога това ще се случи, според еврокомисаря по финансовите въпроси на блока Марейд Макгинес

22:07 | 10.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските финансови пазари изглежда са готови да последват примера на САЩ за преминаване към еднодневен цикъл на сетълмент, пише Bloomberg.

Европейският орган за ценни книжа и пазари се цели в четвъртото тримесечие на 2027 г., първото тримесечие на 2028 г. или четвъртото тримесечие на 2028 г. като потенциални срокове за ускоряване на времето за сетълмент на ценни книжа от два дни на един, според Антонио Окана Алварес, служител по политиката в регулатора.

Европа преминава през продължителен законодателен процес за ускоряване на своята сложна пазарна инфраструктура. САЩ, Канада и други страни успяха да преминат към т.нар. система Т+1 в края на май.

Европейският финансов еврокомисар Марейд Макгинес коментира, че въпросът вече не е дали, а как и кога това ще се случи в Съюза.

Обединеното кралство обяви, че ще въведе еднодневен сетълмент до края на 2027 г.

Според наскоро проведено проучване около 70% от респондентите призовават това да стане също през 2027 г.

„Четвъртото тримесечие на 2027 г. е реалистичен срок“, според Себастиян Хроватин, политически служител в Европейската комисия, който говори по време на публично изслушване в сряда.

Засега няма решение на политическо ниво, но служители работят на техническо ниво за преодоляване на препятствията пред въвеждането на Т+1.

Финансовите институции по целия свят се подготвят за преминаването към еднодневен сетълмент в САЩ чрез преместване на персонал, коригиране на смени и преразглеждане на работните потоци. Изглежда, че тези приготовления са дали резултат, тъй като преходът е преминал гладко досега, без повишение на търговските провали, от което мнозина се страхуваха.

Въвеждането на същото в Европа обаче е по-сложно и скъпо, тъй като ЕС така и не изгради единния си капиталов пазар. Мениджърите на активи, банките и търговските групи са загрижени, че сетълментът на сделки на база T+1 може потенциално да се окаже разрушителен за индустрията, според компилация от отговори на консултация на ESMA, публикувана по-рано тази година.

Същевременно разликите в сетълмента в Европа и САЩ поражда предизвикателства пред инвеститорите и на двата пазара. „Слонът в стаята е нашето съвместно разминаване със САЩ“, казва Андрю Дъглас, председател на техническата група на Обединеното кралство по T+1. Той допълва, че ЕС и Великобритания задължително трябва час по-скоро да последват американския пример.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 10.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още