IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Завръщането на Тръмп в Белия дом поставя глобални въпроси и дава малко отговори

Пазарните играчи изглеждат необезпокоени от политическия дискурс, посочи управляващият директор на MK Brokers Николай Ваньов

13:05 | 10.07.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Евентуална победа на Доналд Тръмп не би поставила въпроси за пазарите – републиканецът би водил благосклонна политика към тях, докато завръщането му в Белия дом поставя глобални въпросителни и дава много малко отговори. В този сценарий може да видим упражняване на натиск върху Федералния резерв за намаление на лихвените проценти. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers.

„На американските пазари се забелязва ниска волатилност, дори и след дебата между Джо Байдън и Доналд Тръмп. Това е обичайно за летния сезон, но не и за предизборна обстановка. Вижда се, че пазарните играчи не са обезпокоявани от политическите събития в страната, докато картината бе напълно различна преди изборите през 2020 г. Появяваха се спекулации, че Байдън може евентуално да бъде сменен. След този дебат мисля, че въпросът остава не дали, а кога“, посочи той и заяви, че най-вероятно преди конгреса на Демократическата партия в средата на август това ще се случи.

По думите на Ваньов дълговият пазар изглежда непроменен, като сред останалите активи няма волатилност, а пазарните играчи изглеждат необезпокоени от политическия дискурс в страната.

Той е на мнение, че след изненадващата победа на левицата във Франция се появиха много въпроси за пазарите и пазарните играчи. „В икономическата доктрина на Жан-Люк Меланшон има притеснителни за пазарите неща, но той няма да управлява сам и по-скоро ще бъде умерен, за да се сработи с партньорите си, които са пет партии“, прогнозира Ваньов.

Той подчерта, че пазарната реакция в контраст на очакванията е приглушена, вижда се волатилност при държавните ценни книжа на Франция, но тя е умерена, а инвеститорите са настроени по-скоро да купуват. „Реакцията на индексите бе по-сериозна, като главният индекс на парижката борса претърпя резки спадове след изборния резултат“, отбеляза пазарният анализатор.

Ваньов смята, че страховете са пресилени и това, по думите му, се потвърждава от пазарната реакция. Той очаква, че може да има леки сътресения при борсовите индекси, но държавните ценни книжа са стабилни. Той даде и друг пример за позитивен тренд с поскъпването на еврото. И припомни, че по време на предишни политически турбуленции във Франция пазарите са реагирали по-остро, докато сега не се вижда отдръпване на инвеститорите и бягство към по-сигурни активи. Според него никой в страната няма да може да управлява сам и ще трябва да има коалиции, което прави ситуацията по-умерена.

Защо очакванията са в Белия дом да се върне „един реваншистки Тръмп“? Привлекателни ли са германските бундове за инвеститорите? Защо въпреки рецесията германската икономика остава водеща в Европа? Намалява ли намесата на държавата в икономиката на България? В какво се състои сериозното разминаване между политическата и икономическата конюнктура у нас? Какво носи политическият риск за капиталовия ни пазар? Поглеждат ли инвеститорите вече през прозореца към еврозоната?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 10.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още