IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността във Франция оцвети в червено европейските борси

Stoxx 600 отстъпи с 0,99%

19:35 | 09.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските борси приключиха търговията във вторник с понижения, докато инвеститорите в региона оценяват политическата несигурност във Франция след изборния резултат от неделя, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 0,99% надолу. Спадът беше воден от сектора за търговия на дребно, който отстъпи с 1,65 на сто.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Цената на акциите на BP се понижи с 4%, след като петролната компания заяви в търговско изявление, че очаква да отчете обезценка до 2 млрд. долара през второто тримесечие и предупреди за по-ниски маржове, които натежават върху нейните резултати.

Междувременно книжата на Novo Nordisk, която произвежда лекарството срещу затлъстяване Wegovy, понижиха стойността си с 1,89%, след като анализ на списанието JAMA International Medicine показа, че конкурентното лечение на Eli Lilly е довело до по-голяма загуба на тегло.

Британският индекс FTSE 100 се озова на червено следобед, макар че сутринта се противопостави на по-широката негативна тенденция. Това се случи след категоричната победа от миналата седмица на лявоцентристката Лейбъристка партия, смятана за широко подкрепяща активите и секторите на Обединеното кралство, по-специално строителите на жилища.  

Парижкият индекс CAC 40 завърши деня с 1,81% понижение, тъй като търговците на дребно продължиха да оценяват последиците от случващото се в парламента и потенциалния продължителен период на политическа несигурност във Франция.

Левият Нов народен фронт спечели най-много места на финалния кръг на изборите, осуетявайки очаквания скок на крайната десница. Алиансът обаче не успя да си осигури абсолютно мнозинство, което означава, че ще има коалиция или технократско правителство, което затруднява приемането на закони и реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 09.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още