IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq затвориха на рекордно високи нива

Пазарът очаква данните за инфлацията и корпоративните отчети през второто тримесечие

23:44 | 08.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските борсови индекси S&P 500 и Nasdaq затвориха на рекордно високи нива в понеделник, докато инвеститорите очакват ключови данни за инфлацията, които да дадат допълнителна представа за това дали тазгодишният пазарен подем е устойчив. На дневен ред са и отчетите на някои големи финансови гиганти и потребителски компании, пише CNBC.

Широкият пазарен индекс завърши деня с ръст от 0,1% до 5572,85 пункта, докато технологичният Nasdaq Composite напредна с 0,28% до 18 403,74 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпи с 31 пункта, или 0,08%, до 39 344,79 пункта.

S&P 500 отбеляза четвъртата си положителна седмица за последните пет на фона на продължаващия оптимизъм, че забавянето на инфлацията и евентуалните слабости в икономиката могат да доведат до намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Индексът на потребителските цени в САЩ за юни, който ще бъде публикуван в четвъртък, може да подкрепи тези надежди, ако основният показател покаже леко подобрение. Данните за индекса на производствените цени ще бъдат публикувани в петък.

Миналата седмица данните за пазара на труда отразиха леко охлаждане, което стимулира очакванията за намаляване на лихвения процент. Въпреки че през юни икономиката на САЩ добави повече работни места, отколкото се очакваше, се наблюдаваше и неочаквано повишение на равнището на безработица - от 4% на 4,1%.

Към момента трейдърите очакват две намаления на лихвените проценти в страната тази година, като първото ще бъде през септември, според инструмента CME FedWatch Tool. "Смятаме, че фундаменталният фон остава благоприятен за акциите, движен от стабилния икономически растеж и ръста на печалбите, намаляването на лихвените проценти и увеличаването на инвестициите в изкуствен интелект", пише стратегът на UBS Винсънт Хийни в понеделник.

PepsiCo и Delta Air Lines ще публикуват резултатите си в четвъртък. След това в петък редица големи банки, включително Citigroup и JPMorgan Chase, ще започнат сезона на отчетите за второто тримесечие.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа не се промени съществено в понеделник в очакване на ключовите икономически данни, които предстои да бъдат публикувани през седмицата. Доходността по 10-годишните ДЦК се повиши с по-малко от 1 базисен пункт до 4,273%. Тази по 2-годишните се повиши с 3,2 базисни точки до 4,629%.

Фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняха с 1% в понеделник, докато търговците оценяваха въздействието на тропическата буря "Берил" върху инфраструктурата за рафиниране, производство и износ по крайбрежието на Мексиканския залив.

Септемврийският договор за Брента поевтиня с 0,91% до 85,75 долара за барел. От началото на годината досега глобалният бенчмарк се е повишил с 11,3%.

Цените на златото се понижиха с повече от 1% в понеделник, повлияни от повишаването на риска при акциите и прибирането на печалби от инвеститорите. Спот цената на златото спадна с 1,5% до 2354,59 долара за тройунция, след като в петък достигна най-високото си ниво от 22 май. Фючърсите върху златото в САЩ се понижиха с 1,5% до 2 362,70 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 09.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още