IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 се покачва до рекордно ниво*

Индексът на сините чипове Dow Jones се търгува с 212 пункта по-високо

17:25 | 08.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Широкият американски борсов индекс S&P 500 се повишава до нов рекорд в първия работен ден от седмицата, докато трейдърите очакват ключови данни за инфлацията в САЩ, за да получат допълнителни улики за това каква ще бъде продължителността на тазгодишното пазарно рали. Очакват се и отчетите на някои големи финансови гиганти и потребителски компании, предава CNBC.

Показателят е нагоре с 0,2%, докато технологичният измерител Nasdaq Composite напредва с 0,1%. Индексът на сините чипове Dow Jones се търгува с 212 пункта по-високо, или с 0,5 на сто.

Акциите на Intel и Boeing поскъпват съответно с 5% и 2%, водейки Dow до ръст.

S&P 500 отбеляза четири положителни седмици за последните пет на фона на продължаващия оптимизъм, че забавянето на инфлацията в САЩ - и потенциални слабости в икономиката на страната по-късно тази година - може да доведат до намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Индексът на потребителските цени за юни, който ще бъде публикуван в четвъртък, би могъл да засили тези надежди, ако основният показател покаже леко подобрение. Данните за индекса на производствените цени ще бъдат публикувани в петък.

Доклад от миналата седмица показа леко охлаждане на пазара на труда, което стимулира очакванията за намаляване на разходите по заемите. Но въпреки че през юни икономиката на САЩ добави повече нови работни места, отколкото се очакваше, се наблюдаваше и неочаквано повишаване на равнището на безработица - от 4% на 4,1%. Понастоящем трейдърите очакват две понижения на лихвените проценти през 2024 г., като първото ще бъде през септември, според инструмента CME на FedWatch.

"Смятаме, че фундаменталният фон остава благоприятен за акциите, задвижван от стабилния икономически растеж и ръста на печалбите, намаляването на лихвените проценти и нарастващите инвестиции в изкуствения интелект", смята стратегът на UBS Винсънт Хийни.

Редица големи банки, включително Citigroup и JPMorgan Chase, ще започнат сезона на отчетите за второто тримесечие именно през тази седмица. PepsiCo и Delta Air Lines също ще публикуват резултати.

Акциите на Wall Street излизат от силна седмица, след като S&P 500 и Nasdaq Composite достигнаха исторически върхове в петък и завършиха на рекордни нива, като широкият пазарен индекс отбеляза 34-тото си рекордно затваряне през 2024 г. S&P 500 скочи с около 0,5% по време на сесията, докато Nasdaq напредна с 0,9%. Dow добави 0,17%, или 67,87 пункта, като също завърши седмицата на зелено.

В началото на днешната борсова сесия доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 4,281%, а тази по 30-годишните - до 4,475%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, регистрира спад от 0,04% до 104,84 пункта.

На стоковите пазари фючърсите върху международния петролен бенчмарк Брент поевтиняват с 0,61% до 86,01 долара за барел, а тези върху сорта WTI - с 0,82% до 82,48 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,7 на сто и се търгува на цена от 2380,9 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още