IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява, докато преговорите в Газа облекчават тревогите за доставките*

На фокус за инвеститорите е бурята "Берил"

09:14 | 08.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в понеделник след четириседмичен ръст, тъй като перспективата за споразумение за прекратяване на огъня в Газа намалява геополитическото напрежение в Близкия изток. На този фон инвеститорите оценяват и потенциалните смущения в енергийните доставки в САЩ, причинени от тропическата буря "Берил", предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент се понижават с 12 цента, или 0,1%, до 86,42 долара за барел. Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се търгуват за 82,88 долара за барел, което е с 28 цента, или 0,3% по-ниско.

В момента се провеждат разговори по американския план за прекратяване на огъня, целящ да сложи край на деветмесечната война в Газа. В тях посредничат Катар и Египет.

"Ако от преговорите за прекратяване на огъня произлезе нещо конкретно, това ще премахне част от геополитическата заявка на пазара за момента", смята анализаторът на IG Тони Сикамор.

Пристанищата в Корпус Кристи, Хюстън, Галвестън, Фрийпорт и Тексас Сити затвориха в неделя, за да се подготвят за тропическата буря "Берил", която може да прерасне в ураган от втора категория, след като по-късно в понеделник навлезе в средата на тексаското крайбрежие между Галвестън и Корпус Кристи.

Затварянето на пристанищата може да доведе до временно спиране на износа на суров и втечнен природен газ, на доставките на „черно злато“ за рафинериите и на моторни горива от тези заводи.

"Макар че това излага на риск част от офшорния добив на нефт и газ, когато бурята достигне сушата, опасенията са свързани с потенциалното въздействие, което тя може да окаже върху инфраструктурата на рафинериите", посочват анализаторите на ING, ръководени от Уорън Патерсън.

Сикамор от IG добави, че има и голяма вероятност данните от САЩ да покажат още едно голямо седмично намаление на петролните запаси в разгара на пиковия летен сезон, което ще бъде в подкрепа на цените на петрола.

WTI поскъпна с 2,1% през миналата седмица, след като данните на Администрацията за енергийна информация показаха, че запасите от суров петрол и рафинирани продукти в страната са намалели през седмицата, приключила на 28 юни.

Броят на действащите петролни платформи в САЩ остана непроменен на 479 през миналата седмица, задържайки се на най-ниското си ниво от декември 2021 г., съобщи Baker Hughes в седмичния си доклад в петък.

Цените на „черното злато“ бяха подкрепени през миналата седмица и от надеждите за намаляване на лихвените проценти в САЩ, след като нови данни в петък показаха, че инфлацията намалява, а ръстът на работните места се забавя.

По-ниските лихвени проценти могат да стимулират икономическата активност и да увеличат търсенето на суров петрол.

Инвеститорите също така наблюдават евентуалното въздействие на изборите във Великобритания, Франция и Иран през миналата седмица върху геополитиката и енергийните процеси.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още