IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата: „Сирма Груп Холдинг“ АД

Книжата на дружеството поскъпват най-силно от включените в SOFIX през седмицата

12:00 | 07.07.24 г.
Снимка: БФБ АД
Снимка: БФБ АД

„Сирма Груп Холдинг“ е акция на седмицата на Investor.bg.

Акцията е най-силно поскъпващата от включените в основния индекс на Българската фондова борса (БФБ) SOFIX тази седмица, като добавя 11% към цената си, според данните на оператора.

В последния месец акцията поскъпва с почти 22%, а за последната година – с почти 66%, като пазарната ѝ капитализация е малко под 66 млн. лева.

Дружеството стартира процедура по консолидация, за да опрости структурата си и да засили специализацията по вертикали. В момента тече вливане на шест дъщерни компании в холдинговата компания - „Сирма Си Ай“ ЕАД, „Сирма Иншуртех“ ЕАД, „Сирма Солюшънс“ ЕАД, „Сирма Бизнес Консултинг“ ЕАД, „Сайънт“ ЕАД, „Ейч Ар Ем Сълюшънс“ ЕАД.

В края на юни „Сирма Груп Холдинг“ обяви и дългоочакваното първо придобиване – на 51% от румънската компания „Роуеб Дивеломпмент“.

Следващото придобиване от страна на българската компания се очаква да бъде в скандинавския регион, като от „Сирма“ вече са започнали първоначална проверка.

На годишното общо събрание на акционерите, което се проведе в последните дни на юни, беше гласуван брутен дивидент на акция в размер на 2 стотинки, или малко под 1,4 млн. лева общо, от печалбата за 2023 г.

В началото на тази седмица от дружеството продадоха 590 183 свои акции на средна цена от 0,96 лева за акция за общо близо 567 хил. лева. Акциите представляват 0,99% от капитала на дружеството. Продажбата е извършена на нерегулиран (извънборсов) пазар в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 07.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още