IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq достигнаха нови рекордни стойности в петък

Щатските борси се повлияха от доклада за заетостта в САЩ

23:45 | 05.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В петък S&P 500 достигна нова рекордна стойност, като по този начин широкият пазарен индекс отбелязва седмична печалба въпреки съкратената от Деня на независимостта седмица. Нов връх достигна и високотехнологичният индекс Nasdaq Composite, съобщава CNBC.

В края на седмицата S&P 500 се търгуваше с ръст от около 0,5% и затвори на ниво от 5567,19 пункта, а Nasdaq Composite се повиши с 0,9% до 18 352,76 пункта. Dow Jones Industrial Average отчете ръст от близо 0,2% и завърши сесията на 39 375,87 пункта.

Ръстът на S&P 500 през тази година достигна около 16%, като бенчмаркът бележи четвъртата си успешна седмица през последните пет. Ръстът на Nasdaq от началото на годината е 22%.

Внимателно следените данни за пазара на труда в САЩ, публикувани в петък сутринта, показаха ръст на заетите извън селскостопанския сектор през юни с 206 хил. души, но и повишение на безработицата до 4,1%, въпреки очакванията на икономистите нивото ѝ да се задържи на 4%.

Доходността на държавните ценни книжа спадна след информацията поради очакванията, че повишаването на безработицата ще подтикне Фед да намали лихвените проценти по-късно тази година. Инвеститорите увеличиха залозите си за намаляване на лихвените проценти през септември, като шансовете за понижение с четвърт пункт нараснаха до около 77%, спрямо 64% преди седмица, показват данни на инструмента FedWatch.

Акциите на Tesla поскъпнаха с повече от 1%, увеличавайки печалбата си от 26% от началото на седмицата, докато тези на Apple поскъпнаха с около 1,6% до нов исторически връх, а акциите на Nvidia се повишиха с 3,2% през седмицата.

Пазарите бяха затворени в четвъртък заради Деня на независимостта, но и трите основни индекса завършват седмицата на зелено. Nasdaq Composite и S&P 500 се повишиха съответно с над 3,5% и 2% през седмицата. Dow изостана, като добави около 0,7%.

След информацията за равнището на безработицата в САЩ доходността на държавните ценни книжа се понижи. Доходността на 10-годишните ценни книжа спадна с повече от 6 базисни пункта до 4,28%, а двугодишните отбелязаха спад от с близо 8 базисни пункта до 4,61%.

Златото поскъпна, достигайки най-високото си ниво от месец насам и цена от 2392,02 долара за тройунция, отбелязвайки ръст от близо 2% за седмицата.

Американският суров петрол отбеляза спад в петък, но въпреки това отчете четвърти пореден седмичен ръст, тъй като намаляващите запаси показват повишаване на търсенето.

Американският лек петрол WTI достигна най-високата си стойност от 84,52 долара за барел, преди да спадне до 83,16 долара за барел. Сортът Брент достигна 86,54 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 06.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още