IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвените проценти в Турция може да паднат до края на годината

Инфлацията в Турция се охлажда по-бързо от очакваното, засилвайки лирата, коментира Симин Демокан от Bloomberg Истанбул

20:45 | 05.07.24 г.

Икономистите от Morgan Stanley и Barclays преразгледаха прогнозите си за лихвените проценти и вероятното им намаление. Barclays сигнализира, че централната банка на Турция може да започне първото си намаление на лихвените проценти през четвъртото тримесечие на тази година, вместо да чака до януари, както се смяташе досега. Това се повтаря и от прогнозата на Morgan Stanley, каза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан от Bloomberg Истанбул.

Според нея причината е, че турската лирата се засилва леко спрямо долара през тази седмица. „Borsa Istanbul се търгува на рекордно високо ниво, с ръст от повече от 2% тази седмица, нараства и апетитът към турските облигации“, коментира Демокан и обясни, че инфлацията в Турция се охлажда по-бързо от очакваното.

„Гуверньорът на централната банка Фатих Карахан обаче разкри, че не бърза да намалява лихвените ставки, като каза, че един набор от данни не е достатъчен, за да промени пътя на политиката при сегашната висока волатилност“, каза още Демокан.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още