IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как инвестиционният свят се опитва да се ориентира в геополитиката

Като цяло е необходим много голям шок, за да се променят някакви наистина широко разпространени убеждения за пазарите

11:10 | 08.07.24 г.
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Войната в Украйна накара мнозина да се замислят за друг шок, например китайска инвазия в Тайван. Броят на фондовете, предлагащи на инвеститорите начин да инвестират в нововъзникващите пазари, като се изключи Китай, се е увеличил от осем в началото на 2022 г. до 20 днес, според Morningstar. Притокът на инвестиции към тези фондове нарастват все повече с изострянето на напрежението между САЩ и Китай.

Почти 1 млрд. долара на месец са инвестирани във фондове на развиващите се пазари, без Китай, тази година спрямо средно около 500 млн. долара на месец през 2023 г. и 200 млн. долара на месец през 2022 г.

Други се обръщат към още по-явно политически фондове. Тази година Tikehau Capital, листната в Париж група, която управлява активи на стойност 48 млрд. долара, стартира „Фонд за европейски суверенитет“ като отговор на „ескалиращото геополитическо напрежение и последиците от прекомерната глобализация“.

Германската DWS наскоро откри американски фонд „Национални критични технологии“, който се опитва да избира акции въз основа на количествени мерки за геополитически риск.

Дискусиите за геополитиката и свързаните с нея рискове са все по-често явление и при обсъждането на печалбите на компании от S&P 500, според AlphaSense. Почти половината от компаниите в американския индекс са обсъждали политика в разговори с анализатори или събития през последните 12 месеца.

Томас Фридбергер, заместник-изпълнителен директор на Tikehau Capital, казва, че има все по-голямо чувство за неотложност сред инвеститорите в континентална Европа, отколкото в Америка, като европейците са усетили влиянието на геополитиката по-остро след нахлуването на Русия в Украйна. Той казва, че също е бил изненадан от размера на ранния интерес към Фонда за европейски суверенитет, който е дошъл от институционални инвеститори в Китай.

Въпреки нарастващите дискусии за политическите рискове сред инвеститорите обаче, някои наблюдатели от индустрията предполагат, че това по-често остава само на думи. През последните месеци има всякакви прецеденти, но дори инвеститори, които са лично загрижени за политиката, е малко вероятно да ѝ позволят да повлияе на инвестиционните им решения.

Някои смятат, че структурата на бонусите в индустрията прави инвеститорите по-малко склонни да вземат решения въз основа на политически рискове. Ако целият пазар се задържи в отговор на внезапно събитие, отделен портфолио мениджър вероятно няма да претърпи репутационни щети, защото е пропуснал риск, който малко хора са забелязали. Ако обаче заради предпазливост някой фонд пропусне рали на пазара, обвиненията ще са чутовни.

Дори някои от експертите, на които се плаща да съветват относно политическия риск, смятат, че наемането на специализиран персонал за анализ на политическия риск може да е прекалена мярка. Един политически специалист в американска инвестиционна банка твърди, че в повечето случаи финансовите пазари са склонни да имат по-голямо влияние върху политиката, отколкото обратното.

Такъв пример е злополучният бюджет на Лиз Тръс от септември 2022 г., който предизвика разпродажба на пазарите на държавни облигации. Това имаше по-голямо дългосрочно въздействие върху политиката, отколкото политиката върху пазарите. Тръс напусна премиерския пост, а пазарите се върнаха на предишните си нива в рамките на един месец.

Лишаването от свобода на няколко видни бизнес лидери в Китай е промяна, която помогна за трайна промяна на желанието на инвеститорите да инвестират в китайския пазар. Като цяло е необходим много голям шок, за да се променят някакви наистина широко разпространени убеждения за пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още