IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как инвестиционният свят се опитва да се ориентира в геополитиката

Като цяло е необходим много голям шок, за да се променят някакви наистина широко разпространени убеждения за пазарите

11:10 | 08.07.24 г.
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

„Не си спомням време, когато е имало толкова много горещи конфликти, които са засегнали толкова много пазари“, казва Харви Сауикин, съосновател на Firebird, хедж фонд, който е специализиран в инвестиции в Източна Европа. Дори експертите, казва той, могат „да станат много самодоволни за дадена страна и да останат заслепени“.

Най-очевидният начин, по който някои инвестиционни компании се приспособяват, е като бързат да въведат повече геополитически опит, или вътрешен, или чрез външни консултанти. „Тези хора са много търсени“, казва Сет Бърнстийн, главен изпълнителен директор на AllianceBernstein. „Всяка фирма на Wall Street събира такива хора, за да се срещнат с [инвеститорите] ...случва се дълбоко пренастройване и това наистина ме плаши“, допълва той.

Алис Скуайърс, партньор и съръководител на консултациите за инвеститори в Rothschild & Co, се съгласява, че експертите, които могат да дадат на клиентите персонализирана перспектива, са „много на мода сега“, тъй като глобално фокусираните мениджъри трябва да са в крак с безпрецедентен брой потенциални проблеми.

„Има рискове, които произтичат от Русия и Украйна, както и от Китай и Тайван, напрежението в Косово, политически нестабилните региони в Южна Америка, войната в Газа“, казва тя и добавя и очакванията около множеството избори по света тази година.

Теодор Бунзел, ръководител на геополитическото консултиране в Lazard, казва, че фирмата е създала специално политическо звено през 2022 г., тъй като клиентите все повече изискват съвети как да навигират инвестиции в региони като Китай. Той казва, че екипът се разраства бързо оттогава и съветва собствения отдел за управление на активи на Lazard, както и други клиенти.

„В миналото импулсът беше да се премахне политиката от вземането на корпоративни решения“, казва Бунзел, но това става невъзможно поради „напрежение между големи, взаимосвързани сили“.

Goldman Sachs последва примера миналата година с геополитическо консултантско звено, ръководено от партньорите Джордж Лий и Джаред Коен. Пиар компанията Brunswick – най-известна с консултирането на клиенти при ситуации на сливания и придобивания, нае съветници с геополитически опит, включително бивш президент на Световната банка, бивш генерален директор на Световната търговска организация и бивш директор на Агенцията за национална сигурност на САЩ.

Бутиковата инвестиционна банка Centerview наскоро нае Ричард Хаас, бивш ръководител на Съвета за международни отношения, като старши съветник. Лорд Марк Седуил, бивш ръководител на британската държавна служба, е член на комисията по риска в Rothschild. Schroders привлече бившия британски посланик в Китай сър Себастиан Ууд и сър Никълъс Картър, бивш началник на щаба на отбраната в Обединеното кралство, като съветници по геополитиката и управлението на международни конфликти.

Наличието на експерти „на заплата“ дава необходимите допълнителни умения на инвестиционните екипи, казва Питър Харисън, главен изпълнителен директор на Schroders.

„Едно нещо, което мисля, че всички сме научили през последните 10 години е, че да се види ясно геополитиката е наистина трудно“, казва той.

Въпреки че повечето референтни борсови индекси като S&P 500 останаха динамични, има някои признаци под повърхността, че индустрията интегрира геополитиката в повече от своите инвестиционни решения. Най-очевидните случаи са начините, по които инвеститорите отговориха на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. Според данни на Morningstar Direct инвеститорите например са налели почти 3 млрд. долара във фондове, насочени към авиокосмическата индустрия и отбраната, между февруари и април 2022 г.

Firebird, хедж фондът, фокусиран върху Източна Европа, фокусира около половината от активите си в Русия по време на инвазията. Много от тях са замразени и преоценени до нула в рамките на дни. „Това беше напомняне, че политиката никога не трябва да се приема за даденост“, казва Савикин, който ръководи източноевропейските и руските инвестиции на фирмата. Каквото и да е портфолиото, „ако нещо сериозно се обърка на макро ниво, ще имате голям проблем“, допълва той.

Последна актуализация: 11:10 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още