IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как инвестиционният свят се опитва да се ориентира в геополитиката

Като цяло е необходим много голям шок, за да се променят някакви наистина широко разпространени убеждения за пазарите

11:10 | 08.07.24 г.
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Конференцията FII Priority, която се проведе в Маями, щата Флорида, през февруари, беше едно от най-големите бизнес събития в САЩ тази година. На нея присъстваха видни фигури като технологичния милиардер Майкъл Дел, шефa на Blackstone Стивън Шуорцман и ръководителя на публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия Ясир ал-Румаян.

На конференцията бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео предупреди инвеститорите, че е станало „невъзможно да се отдели геополитическият риск от разпределението на капитала“, пише FT.

Седмица по-късно, на друго събитие в Маями, организирано от JPMorgan, бившият началник на кабинета на Тръмп в Белия дом Рейнс Прибъс бе основен лектор. Месец по-късно имаше и събиране на представители на индустрията за фючърси и деривативи, на което виден историк изнася лекция за „епохата на нарастваща политическа турбуленция“.

На конференцията на Milken Institute в Бевърли Хилс през май, едно от най-големите световни събирания на топ мениджъри на пари и техните клиенти, участват лектори от Държавния департамент на САЩ, Съвета за национална сигурност на Белия дом, Уест Пойнт и НАТО, бивш генерал-майор и множество настоящи и бивши световни лидери.

Инвеститорите, изглежда, не могат да спрат да говорят за политика. На пръв поглед не е трудно да се разбере защо, като се има предвид вълнението от изборите, които се провеждат по света. Инвеститорите наблюдават нервно конфликта в Близкия изток, заплахите с ядрено оръжие от руския президент Владимир Путин и ескалиращото напрежение в Южнокитайско море.

За някои в индустрията това е нещо повече от потоп от тревожни заглавия. Все по-често висши ръководители споделят, че светът преминава не само през пристъп на политическа нестабилност, но и през структурна промяна, която ще има дългосрочно въздействие върху инвестиционния свят.

„През последните 20 или 30 години [геополитиката] беше дефлационна, създаваше по-нисък риск и улесняваше инвестирането“, казва Али Дибадж, главен изпълнителен директор на Janus Henderson, британско-американската инвестиционна група, която управлява активи на стойност около 280 млрд. долара. „В бъдеще ще е точно обратното: геополитиката ще е инфлационна, ще създава повече риск и това ще затрудни инвестирането“, допълва той.

Индустрия, която през последните две десетилетия привличаше математици за разработване на нови стратегии за търговия, сега разчита на политолози за насоки. Повечето инвеститори са свикнали да се справят с огнища на нестабилност и конфликти, но мнозина казват, че големият брой скорошни сътресения - дори в традиционно стабилни демокрации, и дългосрочният характер на конфликтите представляват коренна промяна.

Миналата година BlackRock - най-големият мениджър на активи в света, добави „геополитическа фрагментация“ към списъка си с най-важните тенденции, оказващи влияние върху глобалния растеж и пазари, редом с новите технологии, глобалните демографски промени и изменението на климата.

Когато компанията Optiver публикува в началото на 2024 г. своя списък на „големите рискове“ за финансовите пазари, повече от половината бяха фокусирани върху политиката, като се започне от резултатите от президентските избори в САЩ до ескалацията на войната между Русия и Украйна.

Въпреки цялата очевидна тревога обаче, финансовите пазари не показват много признаци на безпокойство, особено в САЩ.

Един барел суров петрол сорт Брент струва по-малко, отколкото в деня преди Русия да нахлуе в Украйна. Борсовите индекси в развития свят скочиха до рекордни върхове. Най-големият победител от ралито е Nvidia - американският дизайнер на чипове, който генерира почти половината от приходите си през 2023 г. от Китай и Тайван и многократно предупреждаваше за отрицателното въздействие на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Инвеститорите в държавни облигации също пренебрегват предупрежденията за нарастващите нива на дълга на САЩ.

Дихотомията повдига някои важни въпроси. Ако инвеститорите наистина са толкова притеснени от политиката, какъв е най-добрият начин за адаптиране на стратегиите за търговия? Трябва ли мениджърите на активи и търговците да правят повече, за да се приспособят към един нов свят на повишено политическо напрежение, или пазарите ще могат тихо да поемат шокове по същия начин, както през последните десетилетия?

Последна актуализация: 11:10 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още