IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Любомир Леков: БФБ стои стабилно на фона на политическата ситуация в държавата

Защо борсовият ни пазар продължава да бъде неликвиден и каква е ролята на компесаторните записи, коментира инвеститорът

12:03 | 05.07.24 г.
Любомир Леков: БФБ стои стабилно на фона на политическата ситуация в държавата

Въпреки политическата ситуация в държавата, която все още остава крехка и неясна, Българска фондова борса (БФБ) стои стабилно. Това се дължи на спецификата на ключовите компании, които са на нея. Компанията с най-голяма капитализация – „Алтерко“, сега "Шелли Груп", продава изцяло извън граница. Инвеститорите смятат, че засега бизнес средата не е заплашена. Този коментар в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Любомир Леков, инвеститор и основател на Investor.bg.

Той посочи, че "Шелли Груп" с пазарна капитализация от 1,3 млрд. лева е единият мотор на SOFIX, а другата компания, на която се дължи ръста, е „Софарма“.

„В година на много избори и промени в държавните политики, борсовите пазари се изменят, което влияе на икономиката по цял свят. Политическата картина е напрегната заради предстоящия втори тур тази седмица във Франция, предстоящите президентски избори в САЩ и неясната политическа картина у нас. Всички тези фактори влияят и върху нашия борсов пазар“, изброи причините за динамиката Любомир Леков.

Той обясни, че и в други, малко по-малки по пазарна капитализация компании в БФБ, също не се забелязват трусове и те стоят стабилно. „Българският пазар обаче продължава да бъде неликвиден“, е мнението на Леков, който направи сравнение с борсовия пазар на Румъния, където много борсови компании са гръбнака на икономиката.

По думите му, повлияни от сътресенията на правителството у нас са компенсаторните записи – инструмент, който се появи в средата на 90-те години, съдържащ около 300 млн. лева. Борсовият анализатор припомни, че тяхната цена падна, но после се вдигна. „Смята се, че този инструмент е като „прокси“ за влизането ни в еврозоната“, заяви Леков и обясни, че експерти са прогнозирали, че след като страната ни не успя да покрие критериите за влизане в еврозоната, компенсаторните записи ще намалят цената си.

„Но това не се случва, което от своя страна показва неликвидността на българския пазар“, отчете Любомир Леков. И добави, че има очаквания държавата да обърне по номинал – по 1 лев компенсаторните записи. „Купувачите с големи обеми „клатят“ пазара пускат дребни обеми и после пак купуват. Абсурдността е, че този инструмент е показателен какво е влиянието на държавата  – за мен тези хора са оптимисти и показва, че борсата не реагира на случващото се в политическия живот на страната“, даде пример той.

Леков напомни, че пазарът понякога реагира със закъснение и големите инвеститори преосмислят.

В анализа си за развитието на технологиите и влиянието им в икономиката на Европа и нейния пазар, Любомир Леков отбеляза, че изоставането може би ще изиграе лоша шега в близкото бъдеще. „На изток и запад инвестирането в създаването на прогресиращи технологии е приоритет, който очевидно европейските страни не изповядват, което може да доведе до изоставане на пазара и големи загуби“, смята борсовият анализатор.

Готов ли е „големият капитал“ в лицето на JP Morgan да се изтегли „аварийно“ от Париж и как се отразяват изборите във Франция на европейската борса? Ще продължи ли американският пазар да харесва Тръмп? Как ще повлияят изборите по света на БФБ? Как се прави портфолио от печеливши компании? Влияят ли на Tesla Зелената сделка и електрическата мобилност на компанията, която залага на автономното управление и хуманоидните роботи? Лесно ли е сега да си стартъп и кои ще са основните технологични играчи на борсата?

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още