IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпва, докато инвеститорите очакват намаление на лихвите от Фед*

Среброто увеличава цената си с почти 5% тази седмица

10:17 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на златото е напът към пореден седмичен ръст поради очакванията, че Федералният резерв в САЩ ще намали лихвените проценти преди края на годината, пише Bloomberg.

Кюлчетата с незабавна доставка се търгуват над 2372 щатски долара за тройунция, след като тази седмица поскъпнаха с повече от 1%. Цената на среброто се възползва от подема, като напредна към 31 долара за тройунция.

Публикувани в сряда данни показаха, че секторът на услугите в САЩ се е свил с най-бързия темп от четири години насам, а пазарът на труда отбеляза допълнителни признаци на смекчаване. Ако инфлацията продължи да се забавя, тя може да позволи на Фед да намали разходите по заемите, което допълнително подпомогне цената на златото.

Цените на златото и среброто се насочват към седмични ръстове. Изображение: Bloomberg Цените на златото и среброто се насочват към седмични ръстове. Изображение: Bloomberg

Повишаването на цената на златото през тази седмица удължава серията от три тримесечни ръстове, като през май цените достигнаха рекорд. Ралито се дължи на големите покупки от страна на централните банки и геополитическото напрежение. Покупките в Азия също помогнаха, тъй като местните валути се понижиха, а инвеститорите търсеха активи, които запазват стойността си.

Очаква се докладът за заетостта в САЩ днес да покаже спад в наемането на персонал и умерен ръст на заплатите. Според прогнозата в проучване на Bloomberg заплатите вероятно са се увеличили със 190 000 през миналия месец.

*Данните са актуални към 9:45 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още