IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценaта на петрола се насочва към четвърти пореден седмичен ръст*

Причина за това са надеждите за голямо търсене на горива през лятото и някои опасения за предлагането

09:22 | 05.07.24 г.
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Цената на петрола се променя слабо в петък, но е напът да отчете четвърти пореден седмичен ръст и да се задържи близо до най-високите си нива от края на април насам. Причина за това са надеждите за голямо търсене на горива през лятото и някои опасения за предлагането, предава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол сорт Брент, които поскъпнаха със 7% през последните четири седмици, поевтиняват с 2 цента до 87,41 долара за барел.

Фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI), които поскъпнаха с 9% през последните четири седмици, днес са нагоре до 83,97 долара за барел, или с 9 цента повече от сряда. В четвъртък, когато пазарите в САЩ бяха затворени заради Деня на независимостта, търговията беше разредена и нямаше сетълмент за WTI.

Тази седмица „черното злато“ поскъпна заради очакванията за силно лятно търсене в САЩ, най-големия му потребител в света.

"Пазарните нагласи бяха подкрепени през тази седмица от силните показатели за мобилност и засилващото се геополитическо напрежение в Близкия изток", заявиха анализатори от ANZ Research в бележка.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) отчете огромно намаление на запасите през миналата седмица с 12,2 млн. барела, при очаквания на икономистите за намаление от 700 хил. барела.

Данните от САЩ в сряда показаха, че броят на подадените за първи път молби за помощи при безработица в САЩ се е увеличил миналата седмица, а броят на безработните също е нараснал, което според анализаторите може да ускори намаляването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ и да подкрепи петролните пазари.

По отношение на предлагането Ройтерс съобщи в четвъртък, че руските производители на петрол „Роснефт“ и „Лукойл“ ще намалят рязко износа на петрол от черноморското пристанище Новоросийск през юли.

Междувременно саудитската компания Saudi Aramco понижи цената на водещия арабски лек суров петрол, който ще продава в Азия през август, до 1,80 долара за барел над средната стойност на петрола от Оман/Дубай, подчертавайки натиска, пред който са изправени производителите от ОПЕК, тъй като доставките извън организацията нарастват.

Трейдърите следят с повишено внимание напрежението в Газа и изборите във Франция и Великобритания.

*Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още