IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за понижаване на лихвите в САЩ тласна нагоре европейските пазари

Вниманието на трейдърите е насочено и към парламентарните избори във Великобритания

20:34 | 04.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските борси отбелязаха ръст в четвъртък на фона на оптимизма около намаляването на лихвените проценти в САЩ, след като публикувани данни показаха охлаждане на икономиката, а пазарите в Лондон постигнаха ръст след началото на гласуването на парламентарните избори във Великобритания, предава Ройтерс. Социологически проучвания сочат историческа победа на Лейбъристката партия.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,6% и достигна над едноседмичен връх.

Британският бенчмарк FTSE 100 нарасна с 0,8% до ниво от 8241,26 пункта, а пазарите очакват да видят колко голямо мнозинство може да получи Лейбъристката партия. Германският DAX напредна с 0,41% и завърши деня на равнище от 18 450,148 пункта. Френският CAC 40 отбеляза ръст за втори пореден ден с 0,83% и затвори на ниво от 7695,78 пункта на фона на засилените усилия на опонентите на „Народен сбор“ да предотвратят възможността крайната десница да получи властта.

Допитване от четвъртък показа, че „Народен сбор“ няма да получи абсолютно мнозинство на втория тур на парламентарните избори в неделя.

Подиндексът на европейските банки, който включва френски кредитори като Societe Generale и BNP Paribas, отбеляза ръст от 1,3% и доведе до секторти повишения.

Слабите данни в САЩ подобриха нагласите относно вероятността Федералният резерв да намали лихвите. Подадените за първи път молби за помощи при безработица са нараснали миналата седмица, което показва охлаждане на пазара на труда.

В Европа заводските поръчки в Германия са намалели неочаквано през май, а друг доклад показа, че инфлацията в Швейцария се е забавила миналия месец, насърчавайки пазарите да повишат очакванията си, че централната банка ще намали лихвите още веднъж по-късно тази година.

В същото време ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) са предимно уверени, че инфлацията ще продължи да се забавя, но някои от тях не са били готови за понижаване на лихвите миналия месец предвид редица лоши изненади, сочат доклади от заседанието им.

На корпоративния фронт книжата на британската компания Smith & Nephew поскъпнаха с 6,8%, след като инвеститорът активист Cevian Capital обяви дял от 5% в производителя на медицинско оборудване.

Цената на акциите на френската Pluxee намаля с 9,2%, след като компанията за ваучери и социални придобивки обяви по-слаби от очакванията продажби в Европа през първото тримесечие.

Книжата на шведската компания Ericsson поевтиняха с 1,2%, след като производителят на телекомуникационно оборудване обяви нови загуби от обезценка на активите в размер на 11,4 млрд. шведски крони (1,09 млрд. долара) през второто тримесечие.

Изтъргуваните обеми бяха ниски заради националния празник на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още